Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by rupixen.com on Unsplash

A kínai bőrtermékek akár kutya-és macskabőrből is készülhetnek

Az Egyesült Államokba importált kínai bőrtermékek között sajnos előfordul, hogy kutya-és macskabőrből készült holmikra bukkannak.

A legális állati bőrtől való megkülönböztetés nehézsége miatt valószínűsíthető, hogy az USA-ba viszonylag sok olyan bőr áru kerül, melyek kutya-vagy macskabőrből készültek. A bőrtermékek problémája azonban az állatvédő aktivisták munkájának köszönhetően már a kongresszus előtt van.

Eszünkbe sem jutna

A legtöbb vásárlónak eszébe sem jutna, hogy táskája, cipője vagy új öve nem tehén-vagy sertésbőrből, hanem kutyák és macskák bőréből készült. De ha még gondolna is rá, szinte lehetetlen megkülönböztetni, vagy felismerni, hogy az adott áru milyen bőrből van. Ezért szinte észrevétlenül kerülnek ki Kínából az amerikai és nyugat-európai kiskereskedelmi hálózatokba a kutya-és macskabőrből készült bőrtermékek.

Törvény tiltja

Az USA a 2000. évi kutya- és macskavédelmi törvényének részeként betiltotta a kutya- és macskabőr behozatalát, ami akár 10 000 dollárig terjedő pénzbírsággal is büntethető. A kutya- és macskabőrt azonban nem könnyű megkülönböztetni a tehén-, juh- és sertésbőrtől, ami lehetővé teszi a gátlástalan gyártók számára, hogy a kutyabőrt „legális” állatok bőrének adják ki. Az USA 2014-ben az 8,5 milliárd dollár értékben importált bőrárut Kínából. Nem lehet tudni, hogy az egyes évek összértékéből mennyi lehetett kutya- vagy macskabőr.

Leleplező oknyomozás

A kutyabőrrel kapcsolatos vita 2014-ben érte el új csúcspontját, amikor egy, a PETA (People for the Ethical ázsiai szervezetének dolgozó oknyomozó leleplezte, hogy Kínában kutyákat öltek le bőrgyártás céljából. A kutatás szerint naponta 100-200 kutyát vágtak le, a keletkező bőrt pedig az amerikai piacra történő exportra és ottani értékesítésre szánták. Az oknyomozásról rejtett kamerás felvételek is készültek, melyek már a kongresszus ingerküszöbét is elérték. A felvételeken látható volt, hogy ahogy a kutyákat agyonverik, elvágják a torkukat majd lenyúzzák a bőrüket.

A kutyahús-fogyasztással van összefüggésben

Kínában még mindig legálisan lehet kutyát ölni a húsáért. Az állatok bőre pedig mellékterméknek tekinthető, melyet ruházati vagy egyéb termékek gyártásában használnak fel. A szakértők egyet értenek abban, hogy amint megtiltanák a kutyahús fogyasztást és kereskedelmet, úgy ez a mellék-iparág is nyomtalanul eltűnne. Tévedés azt gondolni,hogy a kínai emberek nagy része egyetért ezzel a gyakorlattal. Helyi állatvédők a PETA Asia segítségével folyamatosan dolgoznak azért, hogy ez a szörnyű gyakorlat végre véget érjen.

Egyre erősebbek az állatjóléti mozgalmak

Kína a világ legnagyobb bőr-és szőrmegyártója és fogyasztója. Az országban pedig gyakorlatilag nincs állatvédelmi törvény. A kínai társadalomban történt változások azonban egyre jobban hatással vannak a helyzetre. 2014-ben már több mint 100 állatvédő csoport dolgozott az országban azért, hogy végre irányuljon figyelem az állatok jogainak megvédésre és számoljanak le az olyan tradíciókkal, melyek ártatlan kutyák-és macskák életébe kerülnek. Kínában is egyre többen tartanak kedvtelésből háziállatot, akiknek többsége el sem tudná képzelni, hogy kutyahúst fogyasszon. A kormány azonban egyelőre ellenáll, féltik azokat a vállalkozásokat, melyek ebben az iparágban tevékenykednek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...