Saját KB bal
Saját KB jobb

Környezetbarát kutyás cuccok

Kutyásként is sokat tehetünk a környezet védelmében. Ráadásul nem feltétlenül kell emiatt lemondanunk dolgokról. Szerencsére egyre több kutyafelszerelés elérhető már környezetbarát alapanyagokból – mutatjuk, milyen alternatívák kínálkoznak.

Tudod, mekkora a kutyád ökológiai lábnyoma? Olvasd el korábbi cikkünket!

Új anyagok a kutyafelszerelések világában
Bambusz

Korábban, ha etetőtálat kerestünk, választhattunk a minimalista rozsdamentes acél vagy a dekoratív, ámde soha le nem bomló műanyag között. Az új, környezetbarát és mellesleg csodaszép alternatíva a bambusz. A bambusz elviteles kávés poharakhoz hasonlóan csodaszép mintákkal és színekben elérhetőek, ráadásul az alapanyaguk is természetes.

A bambusz egy ősi örökzöld növény, amely a perjefélék családjába tartozik. Termesztése nem kifejezetten vízigényes. További ökológiai előnye, hogy a növekedése során szén-dioxidot is megköt. A bambusz a növény elpusztítása nélkül aratható, ami hatalmas előny a szintén lebomló fával szemben. A bambuszból készült termékek – mivel növényi alapúak – lebomlanak.

Bambuszból készülhet nem csak etető vagy itató tálka, hanem kefe, kutyajáték, póráz és hám de még kutyaház is.

Parafa

A parafa a paratölgy külső kérge. Az ebből az anyagból készült termékek közül leggyakrabban a parafadugóval találkozunk. A paratölgy az egyetlen olyan fa a világon, amelynek kérge a fa károsítása nélkül betakarítható. Természetes módon megújuló és lebomló anyag, amelyből készülhetnek például „vegán bőr” kutyás kiegészítők is. A környezetbarát paletta sztárját elsősorban kisebb, etikus vállalkozások és készítők termékein találjuk meg. A műbőr vagy a valódi bőr helyett címkék, pórázok, nyakörvek, ruházat is készülhet parafából. De dekoratív kakizacsitartók és jutalomfalatos zsákok alapanyagaként is láthatjuk.

Kender

A kender az egyik legerősebb természetes szál, amely a kender növényből készül. Teljesen növényi alapanyagú, így lebomló. A termesztése nem olyan vegyi anyag-intenzív, mint a pamuté, ezért környezetbarát alternatíva. Elsősorban pórázok és nyakörvek készülhetnek belőle, de szálanyagként megtalálhatjuk biotextíliákban is.

Kenderből készül póráz és nyakörv – HempdogPet @etsy.com
Fűzfavessző, nád, elefántfű, kenderkóc stb.

A világ számos táján készítenek növényi részek felhasználásával fonott használati tárgyakat. Érdemes körülnézni a kézműves online piactereken vagy a vidéki piacokon, ha például egyedi, tartós és csodaszép környezetbarát kutyakosarat keresünk.

Kézzel font kutyakosár – ZaareFolks @etsy.com

Olyan készítőt válasszunk, aki helyi alapanyagokból, kézzel készíti a termékeit – és lehetőleg nem kezeli semmilyen vegyi anyaggal, lakkal a növényi alapanyagot. Így biztosak lehetünk benne, hogy a termék nem csak gyönyörű, de ökológiai lábnyoma is minimális.

Ha cicánk van, akkor akár kast vagy hordozókosarat is vehetünk neki. A használt cikk piacokon és az interneten használtan is vásárolhatunk szép fonott árut – így még tovább csökkenthető az ökológiai lábnyomunk.

Aggaszt, hogy mi lesz a sok nagydolog sorsa? Olvasd el, mit válassz Műanyag zacskó helyett!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: SustainableJungle.com; The Bark;
Indexkép: pexels.com – Pixabay.
Termékfotók:
kutyakosár: https://www.etsy.com/listing/628986084/handwoven-dog-basket-dog-bed-dog?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=dog+basket&ref=sr_gallery-1-13&organic_search_click=1&pro=1&frs=1
Nyakörv és póráz: https://www.etsy.com/listing/851896434/hempdog-natural-hemp-collar-with-black?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=hemp+dog+collar&ref=sc_gallery-1-8&plkey=4b0e665457b19bc77386758b5e65c0786c1c52f5%3A851896434
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...