Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Érkezik a második kutya? Erre figyelj az első találkozáskor!

Vannak egykutyás, kétkutyás és sokkutyás gazdik. A kategóriák pedig szerencsére szabadon átjárhatók. Egyre több egykutyásból  lesz kétkutyás, és bizony vannak olyanok is, akik nem állnak meg kettőnél.  Ha mindent jól átgondoltál, a kutyád is nyitott egy új tesóra és már ki is választottátok a második négylábú kedvencet,  ne felejtsd el, hogy az első találkozásra bizony  nagy gondot kell fordítani.  A nem megfelelő  bemutatás okozhat nem várt problémákat és a szép nagy családdá válás nem lesz zökkenőmentes.  Íme néhány tipp, melyekkel megkönnyítheted mindenkinek a helyzetet.

  • Minden olyan tárgyat, játékot, ételt tegyél el a találkozás helyszínéről, amit az első számú kutya esetleg védelmezni akar a második kutyától. Még akkor is viselkedhet agresszíven a kutyád egy jövevény felbukkanása során, ha előtte soha nem mutatott ilyen jeleket.
  • Lehetőség szerint válassz semleges helyet a találkozásra, egy parkot vagy futit és próbáld meg úgy szervezni a találkozót, mintha csak egy normál séta lenne, ahol teljesen normális, hogy találkoztok „idegen” kutyákkal.
  • Ismerkedés közben csak akkor lépj közbe, ha esetleg eldurvul a helyzet, feszültséget érzel, esetleg valamelyik fogat villant vagy borzolja a szőrét.  Ilyen esetben tereld el a figyelmüket valahogy, mielőtt esetleg egymásnak esnek.
  • Ha minden simán ment, akkor is figyeld a kutyák viselkedését egy-két héten át. Ha úgy látod, elsőre nem nagyon szimpatizáltak, akkor az első időkben ne hagyd őket egy légtérben egyedül, felügyelet nélkül. Fokozatosan fognak összeszokni és ennek szoros megfigyelés alatt kell történnie. Okos ötlet, ha konzultálsz egy kutyatrénerrel a témában.
Amit biztosan NE csinálj
  • NE mutass be úgy egy kiskutyát vagy kölyökkutyát egy felnőtt kutyának, hogy a karodban tartod! Engedd a kutyának, hogy a saját módján, a földön ismerkedjen, ehhez pedig nyújthatsz egy kis menedéket a lábaid között például.
  • NE hagyd, hogy az egyik kutya megfélemlítse a másikat, például elvegye tőle az ételt! Ha szükséges etesd őket szeparálva.
  • NE zárd őket egy ketrecbe vagy kennelbe, amíg nincsenek teljesen összeszokva!
  • NE hagyd, hogy konfliktus alakuljon ki közöttük!  A „lerendezik egymás között” csak addig érvényes, amíg nem okoznak kárt egymásban. Ha feszültséget észlelsz, tereld el a figyelmüket és hozd ki őket a szituációból!

Ha az első találkozás alkalmával helyesen korrigálod a kutyák viselkedéseit, megalapozod a harmonikus kapcsolatot, mely nemcsak az ő számukra fontos, hanem neked is könnyebb lesz az életed.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...