Saját KB bal
Saját KB jobb

Sárga szalag, sárga póráz – és ami mögötte van

Közösségekben, parkokban gyakran találkozhatunk sárga szalagot vagy sárga pórázt viselő kutyusokkal. Ők olyankor is pórázon közlekednek, amikor más kutyákat esetleg elengednek a gazdik. Mi lehet ennek az oka, mi a sárga jelzés üzenete?

A sárga szalag, póráz vagy nyakörv fontos üzenetet hordoz. Ha ilyet látsz, az azt jelzi, hogy a viselőjének nagyobb térre van szüksége.

A sárga kiegészítőkön előfordulhatnak szöveges kiegészítő üzenetek is. Például: vak kutyus, idős kutya, ne gyere közelebb stb. Azonban ezek hiányában is fontos, hogy felismerjük a jelzést. Különösen, ha kutyánk szabadon szaladgál. Hiszen a jelzés üzenete az, és ez nagyon fontos: ne gyere a személyes terembe!

Ez vonatkozik más kutyára, de gyerekre és felnőttre is!

Fontos lenne észben tartani, hogy a kutyák, akárcsak mi, emberek jogot formálhatnak a személyes terükre. Mi sem szeretjük, ha túl közel állnak hozzánk, nem mindig örülünk, ha megszólítanak minket vagy éppen vannak olyan napok, amikor csak azt szeretnénk, ha mindenki békén hagyna minket.

Különösen igaz ez zsúfolt, városi közegben. Itt a zaj, a tömeg, a hangok és a fények épp elegek lehetnek egy érzékenyebb kutyának. Különösen akkor, ha nem szokott hozzá vagy éppen nincs jó passzban.

A sárga szalagos kutya nem agresszív, nem gonosz vagy neveletlen! A gazdáját sem kell címkézni.

Nem tudhatjuk, hogy  a kutya honnan jött, milyen múltbéli traumákkal él és éppen hol tart az útján. Lehet, hogy pár hónap vagy év múlva ő lesz a legkedvesebb kutya, akit bátran meg lehet simogatni, de az is lehet, hogy nem. És ehhez joga van. Joga van neki és a gazdijának nyugodtan sétálni, és nem magyarázkodni, rettegni és aggódni.

Bár a sárga szalag vagy póráz üzenete nagyon fontos, jó lenne, ha nem kellene külön jeleznünk, hogy nem szeretnénk, ha kéretlenül beletrollkodnának a személyes terünkbe. Ha igazán figyelmesek akarunk lenni egy kutyás térben, akkor érdemes lehet minden kutyát úgy kezelni, mintha sárga szalag lenne rajta. Azaz, megadni neki a személyes teret és udvariasan engedélyt kérni, hogy közelebb mehessünk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by KoolShooters from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...