Saját KB bal
Saját KB jobb

Szilveszter másképp

A szilveszter sok kutya és gazdája számára felér egy rémálommal. Hiába tiltott a petárdázás, vagy korlátozott a tűzijáték, valójában kevés olyan hely van az országban, ahol teljes nyugalomban élvezhetnénk az új év beköszöntét.

Ezért nekünk kell a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy kutyánk és mi is nyugodt és biztonságos körülmények között legyünk az év utolsó napjának éjjelén. Az alábbiakban néhány tanácsot gyűjtöttünk össze. Ezek talán eltérhetnek a szokásostól, de bízunk benne, hogy segítenek benne, hogy a szilveszter egy fokkal könnyebben teljen.

Fő a nyugalom

A legtöbbször a szilveszter kapcsán azt olvashatjuk, hogy a kutyánknak az tesz jót, ha mi természetesen, nyugodtan viselkedünk. Persze ez nem éppen egyszerű, ha tudjuk, hogy magából kikelve fogja végigrettegni a következő 24 órát. Ha tudom, hogy bármit csinálok, semmi nem enyhíti a félelmét. Ha látom, hogy remeg és semmit sem tehetek.

Jó tanács, hogy tereljük el a figyelmét játékkal, falattal, de ha a kutya lezár, és csak a félelme van, akkor sajnos tehetetlenek vagyunk.

Vajon csak az én kutyám ilyen? Én rontottam el? Most is éppen elrontom, mert már két napja ezen stresszelek? 

Lehet.

Ezen azonban már nem lehet változtatni. A kutyánk félelme nem fog egyik pillanatról a másikra elmúlni. Ahogy a mi aggodalmunk sem. Szilveszter előtt pár nappal ne a világmegváltáson dolgozzunk. Próbáljuk meg a lehető legjobban átvészelni. Először is: fogadjuk el, hogy ez nem lesz tökéletes, de törekedhetünk arra, hogy nekünk és a kutyánknak könnyebb legyen.

Nekem és a kutyámnak.

Mi az, amivel csökkenthetjük a stresszt és a félelmet? Mi működik nekünk?

Egy kiadós séta kora délután, akár egy szagséta vagy sniffari a szabadban kikapcsol embert és kutyát egyaránt. Szánjuk rá az időt! Baktassunk addig, amíg ki nem tisztul a fejünk.

Bár az „őrizzük meg a nyugalmunkat” tanács valóban nehéz, próbáljuk megtalálni azt az elfoglaltságot, ami segít ebben. A nyugalom Veled kezdődik. Sport, meditáció, takarítás, színezés, képkirakó? Téged mi kapcsol ki? Hangolódj az estére ezekkel a tevékenységekkel.

A zene, az aromaterápia és a masszázs csodákat tesznek! Erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

A zene 4 jótékony hatása kutyára és emberre egyaránt

Ha pedig elindul az őrület, tedd azt, amit a szíved diktál. Nem attól fog jobban félni a már rettegő kutyád, hogy megvigasztalod. A kutyád számára te vagy a biztonság, és ha megszavazza neked a bizalmat, hogy hozzád menekül, add meg neki amire vágyik.

Most az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb stresszel, úgy vészeljétek át a szilveszter éjszakát, ahogy nektek a legjobb. Január harmadikán aztán indulhat a nagy projekt: keress fel egy erőszakmentes kutyaoktatót vagy kutyapszichológust, és dolgozzatok a félelem oldásán!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Photo by Damir Mijailovic from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...