Saját KB bal
Saját KB jobb

Aromaterápia, illóolajos masszázs – hogyan alkalmazzuk és mire figyeljünk?

Az illóolajok tömény, zsírban oldódó, de vízzel nem keveredő folyadékok. Az illóolajok neve onnan ered, hogy illékony vegyületeket tartalmaznak, amelyeknek illata általában jellemző arra a növényre, amelyből az illóolajat desztillációval (azaz lepárlással) vagy hidegen sajtolással kivonják. Nevükkel ellentétben viszont az illóolajok nem valódi olajok, mivel nem hagynak zsíros nyomot, és a valódi olajokkal szemben erősen párolognak. A különböző illóolajok több mint 500 összetevőt tartalmazhatnak, egy-egy illóolaj 5-20 komponensből áll, attól függően, hogy melyik növényből vonták ki. Ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el, és nézzünk utána a pontos összetételnek, mielőtt kutyánkon alkalmaznánk, hogy megelőzzük az allergiás reakciókat vagy mérgezést.

Fontos még megjegyezni, hogy a tiszta illóolajokat nem szabad összetéveszteni az illatos olajokkal vagy parfümolajokkal, amelyeket gyakran árulnak illóolajként. Onnan tudjuk megállapítani, hogy tiszta illóolajjal van dolgunk, ha fehér papírra cseppentve teljesen elillan, és nem hagy maga után semmilyen nyomot.

kutyabarat kutyabarát

Elterjedőben van az a szemlélet, hogy az emberekhez hasonlóan a kutyák esetében is használhatjuk a természetes gyógynövények, olajok jó hatásait arra, hogy javítsuk az állatok közérzetét vagy betegségek esetén a tünetek enyhítésére. A holisztikus gyógyászatban már régóta használják az illóolajokat, elsősorban aromaterápiában, masszázsra, de bizonyos esetekben szájon át is. Alapvetően a kutyák esetében is ez a három alkalmazási terület lehetséges, azonban bizonyos illóolajok, amelyeket emberek biztonsággal használhatnak, mérgezőek a kutyák számára. Mivel az illóolajok nagyon magas koncentrációjú folyadékok, ezért bánjunk nagyon óvatosan az adagolással. A valódi illóolajat cseppenként használjuk csak, mindig valamilyen vivőanyaggal keverjük és úgy alkalmazzuk.

kutyabarat kutyabarát

AROMATERÁPIA: Töltsük fel az aromalámpát vagy párologtatót vízzel és ebbe cseppentsünk 1-2 csepp illóolajat.

MASSZÁZS: 1-2 evőkanál semleges vivőanyagban (pl. kókuszolaj, shea vaj, napraforgó olaj) keverjünk el 1 csepp illóolajat, a kezeink között melegítve össze az anyagokat, és ezzel masszírozzuk a kutyánkat.

SZÁJON ÁT TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁS: Csak kifejezetten erre a célra gyártott készítményt használjunk, az adagolást a kutyánk testtömegének megfelelően, szakamberrel, állatorvossal egyeztessük.

Biztonsággal használható illóolajok:

Levendula – aromaterápiás és masszázs célokra is biztonsággal alkalmazható, de figyeljünk az adagolásra! A levendula illata segíthet megnyugtatni a feszült kutyát és oldani a szorongásos tüneteket.

Kardamom – antibakteriális és gyulladásgátló hatásáról ismert, enyhítheti az allergiás bőrtüneteket. Szájon át alkalmazva csökkentheti a kutyák utazási betegségének a tüneteit, étvágyfokozó.

Kamilla – gyulladáscsökkentő hatású, kellemes illatával segíti az ellazulást. Bőrirritációk és égési sérülések kezelésére is használható.

Fodormenta – puffadás és hasmenés esetén is alkalmazható, segíti az epehólyag működését, kiegyensúlyozó hatása van az anyagcserére. Utazási betegség esetén is alkalmazható. Macskáktól tartsuk távol!

Kakukkfű – arthritiszre és reumás fájdalmak enyhítésére javasolt, de bőrfertőzések esetén is hatékony, mivel antibakteriális, gombaellenes és antivirális hatása is van.

Tömjén – fertőzések, gyulladások, sérülések kezelésére ajánlott, segít az immunrendszer megerősítésében, csökkenti a hegképződést.

kutyabarat kutyabarát

NE használjuk az alábbi illóolajakat, mivel ezek veszélyesek a kutyákra:

Teafaolaj, fahéjolaj, citrus illóolajok (lime, citrom, narancs, stb.), fenyő illóolaj, ylang ylang

Az illóolajok koncentrált készítmények, ezért mindig figyeljünk az adagolásra. Ne használjunk illóolajokat kölykökön és kisméretű kutyákon. A biztonságos adagolást egyeztessük állatorvossal.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, https://www.rover.com/blog/essential-oils-safe-doghttps://mysocialmate.com/u/dirtydogoils
https://www.galsbestfriend.com/gbf-blog/2017/7/17/top-10-essential-oils-for-dogs
https://www.akc.org/expert-advice/health/are-essential-oils-safe-for-dogs/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...