Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Charisse Kenion on Unsplash

Olaszország egész területén betiltják a szőrmefarmok működését

Történelmi döntés született Olaszországban, bezárják a nercfarmokat és betiltják a szőrmefarmok működését.

Az olasz szenátus költségvetési bizottsága még karácsony előtt megszavazta azt  a törvénymódosítást, melynek értelmében hat hónapon belül az országban jelenleg működő 10 nercfarmot bezárják és betiltják a szőrmefarmok működését. A törvényjavaslat elkészítését és annak elfogadását megelőzte egy hosszas egyeztetés a HSI (Humane Society International/Europe) szervezettel. A szervezet kidolgozott stratégiákkal segítette az előkészítési folyamatot, melyben feltérképezték a jövőbeni kilátásokat és arra is javaslatokat tettek, hogyan lehet átalakítani ezeket a vállalkozásokat humánussá és fenntarthatóvá. A törvényjavaslat elfogadásával Olaszország lett a 16. európai ország, ahol zéró toleranciát hirdettek a szőrmefarmok működésével szemben.

Számos ok szól a szőrmefarmok működése ellen

A HSI olaszországi igazgatója, Martina Pluda kifejtette, hogy számos ok szól a jelenlegi szőrmefarmok működése ellen. Az állatvédelmi okok mellett számos gazdasági, környezetvédelmi és közegészségügyi tényező is a farmok betiltása mellett szól. A vadon élő állatok tömeges tenyésztése a divatipar érdekében komoly kockázatokat jelent az állatokra és az emberekre nézve egyaránt. Ezek a kockázatok pedig összességében nincsenek arányban azokkal a gazdasági előnyökkel, melyeket az iparágban tevékenykedők élveznek.

A határidő: június 30.

A törvénymódosítás egyértelműen és konkrétan fogalmaz. 2022 június 30-ig minden aktív olaszországi szőrmefarmot be kell zárni. A jogszabály nemcsak a nercfarmokra vonatkozik, hanem a róka, mosómedve és csincsilla tenyészetekre is. A szőrmefarmosokat a mezőgazdasági minisztérium 3 millió eurós kártérítéssel segíti az átállásban. A divatvilág trendje is a szőrme egyre nagyobb elutasítása felé mutat. Mára már olyan nagy márkák mondtak nemet a szőrmére mint a GUCCI, a Prada, a Valentino és a Versace. A világ legnagyobb kereskedői közül a Saks Fifth Avenue és a Macy’s is levette polcairól a szőrméből készült termékeket.

COVID kockázat

A szőrmefarmok bezárást nagyban befolyásolta az a tény is, hogy mindegyik potenciális veszélyforrást jelent járványügyi szempontból. A koronavírus járvány kitörése óta 12 ország összesen 465 nercfarmjáról jelentettek fertőzöttséget, többek között Olaszország, az Egyesült Államok és Kanada területén.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...