Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan tisztítsam a tölthető kutyajátékokat?

Kevés jobb magányos elfoglaltság van a kutyánknak, mint tölthető, interaktív játékok. Ezeknek számos előnye van. Például lekötik a kutyánkat, megdolgoztatják az agyát és kellemes élményt nyújtva segítenek neki levezetni a stresszt. A gazdiknak pedig megadja a lehetőséget a zavartalan zoom megbeszélés lebonyolítására. Például… Az a 20 perc nyugalom olykor aranyat ér.

A tölthető foglalkoztató játékok érdemeiről bővebben korábban itt írtunk:

Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban

Ezeknek a szuper játékoknak is megvan azonban a hátrányuk, méghozzá, ha a tisztításukra kerül a sor. Minél bonyolultabb labirintus van belül, annál több apró maszat ragad a falára. Ez pedig nemcsak zavaró, de veszélyes is lehet. A maradékok pár nap alatt penész vagy baktériumteleppé alakulhatnak, és akár még egészségügyi kockázatot is rejthetnek.

Érdemes tehát odafigyelni nemcsak a kutyánk tálkájának, de a játékainak alapos tisztántartására is!

Mosogatógép

Ha van mosogatógépünk és a játék is mosogatógép kompatibilis („dishwasher safe”), akkor semmi gond. Irány a mosogatógép minden használat után.

Kézi módszer

Ha fentiek közül valamelyik feltétel nem teljesül, akkor marad a kézi mosogatás. Ez persze legalább akkora fejtörést tud okozni, mint kutyáinknak a foglalkoztató játékok. Az apró mélyedésekbe, árkokba, szűk résekbe tapadt falatokat egy sima mosogatás nem tudja eltávolítani. Az alábbi három lépéses módszerrel azonban patyolattiszta lesz a játék.

Első lépés – Áztatás

A tölthető játékokat áztassuk be 20 percre forró, mosogatószeres vízbe. Ez segít megpuhítani az odaragadt szennyeződéseket gyakorlatilag bármilyen etetési módszer esetén. Az áztatás során a víz mindenhová eljut és elvégzi a dolgát. Az áztatáshoz használjunk ökomosogatószert vagy szódabikarbónát!

2. lépés – Súrolás

A felpuhult szennyeződéseket a résekből súrolással távolíthatjuk el. Ehhez érdemes egy kisebb üvegmosó kefét beszerezni. Azt a fajtát, amelyiknek a végén van egy kis erősebb ficak. Hogy ez eredetileg mire való, azt nem tudom, de a tölthető játékokhoz zseniális. Fogkefét is használhatunk, de a merev nyele miatt annak nem mindenhová fér be a feje. A kis üvegmosó jól működik Kong, Holee Roller, tölthető és adagoló labdák, wobbler és lickimat esetében is.

3. lépés – Öblítés

Ha minden zugból eltávolítottuk a szennyeződéseket, akkor nincs más dolgunk, mint jó meleg vízzel alaposan átöblíteni a játékokat, majd hagyni levegőn megszáradni őket.

Időről időre érdemes alaposabban is tisztítani a játékokat. Ilyenkor a súroláshoz használhatunk antibakteriális anyagokat, például enyhe ezüst-kolloid oldatot vagy betadine-oldatot. Ezt akkor is érdemes megejteni, ha a kutyánk játékával más kutya játszott. Ha nyers húst adunk a játékokból, akkor minden alkalommal fertőtlenítjük a játékokat. Fontos, hogy a fertőtlenítő szereket alaposan öblítsük ki, esetleg még egy áztatási fázist is beiktathatunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist – Instagram: @bindisbucketlist; Kép: https://www.pexels.com/photo/a-young-woman-sitting-on-a-couch-petting-her-dog-4680247/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...