Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Matt Howard on Unsplash

Félmillió hektárnyi terület égett le idén Európában

Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja az erdőtüzekről szóló jelentésében tette közzé, hogy idén mintegy félmillió hektárnyi terület vált a tűz martalékává Európában. Ennek 61 százaléka erdő volt.

Mintegy félmillió hektárnyi terület égett le idén Európában, melynek 61 százaléka erdős terület volt. Ezeknek a területeknek a regenerálódása pedig hosszú éveket vesz igénybe. Szomorú tény, hogy a tüzek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozta.

A tűzoltók gyakran eszköztelenek

A bizottsági jelentés kiemeli, hogy egyre jobban érezhető a klímaváltozás hatása. Az egyre gyakoribb erdőtüzekkel szemben pedig a hagyományos tűzoltási módszerek gyakran nem hatékonyak. A forró nyár és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt június végén elkezdődik a tűzidény. Ekkora idén már mintegy 130 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A tűzesetek már nem csak a déli tagállamokat érintik, hanem egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Közép- és Észak-Európa számára is – állapítja meg a kutatóközpont elemzése.

2019 volt a legrosszabb év

Erdőtüzek szempontjából a 2019-es év bizonyult a leggyászosabbnak.  Annak ellenére, hogy az uniós országok fokozottan ellenőrizték a tűzvédelmi előírások betartását, tavaly mintegy 340 ezer hektár erdőterület égett le Európában.  A legtöbb erdőtűz Romániában pusztított, a sorban utána Portugália következik.  Majd Spanyolország és Olaszország. Télen a Duna-deltában és a Pireneusokban, tavasszal pedig főként a balkáni térségben fordultak elő tűzesetek. Nyáron és ősszel leginkább a földközi-tengeri országok területei estek áldozatul. Tavaly a legnagyobb, kontrollálatlan erdőtűz az EU-n kívül, Ukrajnában, a csernobili atomreaktor közelében pusztított.

A Natura 2000 védett területein is nagy a kár

A félmillió hektárnyi leégett terület jócskán érintette az európai Natura 2000 hálózat területeit is. A védett szakaszokon 136 331 hektár égett le, mely meghaladta az elmúlt 9 év átlagát. 2020-ban az erdőtüzek több emberéletet követeltek, mint 2019-ben.  Spanyolországban hatan haltak meg erdőtüzek miatt, köztük négy tűzoltó. RescEU révén 2019-ben tűzoltórepülőgép-flottával bővítették az uniós polgári védelmi mechanizmust, amely megerősítette a tagállamok által tűzidényben igénybe vehető, segítségnyújtásra mozgósítható kapacitásokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...