Photo by Matt Howard on Unsplash

Félmillió hektárnyi terület égett le idén Európában

Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja az erdőtüzekről szóló jelentésében tette közzé, hogy idén mintegy félmillió hektárnyi terület vált a tűz martalékává Európában. Ennek 61 százaléka erdő volt.

Mintegy félmillió hektárnyi terület égett le idén Európában, melynek 61 százaléka erdős terület volt. Ezeknek a területeknek a regenerálódása pedig hosszú éveket vesz igénybe. Szomorú tény, hogy a tüzek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozta.

A tűzoltók gyakran eszköztelenek

A bizottsági jelentés kiemeli, hogy egyre jobban érezhető a klímaváltozás hatása. Az egyre gyakoribb erdőtüzekkel szemben pedig a hagyományos tűzoltási módszerek gyakran nem hatékonyak. A forró nyár és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt június végén elkezdődik a tűzidény. Ekkora idén már mintegy 130 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A tűzesetek már nem csak a déli tagállamokat érintik, hanem egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Közép- és Észak-Európa számára is – állapítja meg a kutatóközpont elemzése.

2019 volt a legrosszabb év

Erdőtüzek szempontjából a 2019-es év bizonyult a leggyászosabbnak.  Annak ellenére, hogy az uniós országok fokozottan ellenőrizték a tűzvédelmi előírások betartását, tavaly mintegy 340 ezer hektár erdőterület égett le Európában.  A legtöbb erdőtűz Romániában pusztított, a sorban utána Portugália következik.  Majd Spanyolország és Olaszország. Télen a Duna-deltában és a Pireneusokban, tavasszal pedig főként a balkáni térségben fordultak elő tűzesetek. Nyáron és ősszel leginkább a földközi-tengeri országok területei estek áldozatul. Tavaly a legnagyobb, kontrollálatlan erdőtűz az EU-n kívül, Ukrajnában, a csernobili atomreaktor közelében pusztított.

A Natura 2000 védett területein is nagy a kár

A félmillió hektárnyi leégett terület jócskán érintette az európai Natura 2000 hálózat területeit is. A védett szakaszokon 136 331 hektár égett le, mely meghaladta az elmúlt 9 év átlagát. 2020-ban az erdőtüzek több emberéletet követeltek, mint 2019-ben.  Spanyolországban hatan haltak meg erdőtüzek miatt, köztük négy tűzoltó. RescEU révén 2019-ben tűzoltórepülőgép-flottával bővítették az uniós polgári védelmi mechanizmust, amely megerősítette a tagállamok által tűzidényben igénybe vehető, segítségnyújtásra mozgósítható kapacitásokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...