Milyen kézjelek taníthatóak egy hallássérült vagy siket kutyának?

Egy hallássérült vagy siket kutyával való együttélés ugyanolyan örömteli és szeretetteljes, mint egy halló társsal. Tény azonban, hogy az alapvető kommunikációnkat kedvencünkkel át kell kissé alakítanunk. Ugyanakkor a kézjelek megtanítása ugyanúgy működik, mint a szavak tanítása, hiszen elsődlegesen minden ingerhez mi kapcsolunk jelentést. Sem a szavak, sem a kézjelek nem hordoznak jelentést a kutyák számára, éppen ezért ugyanúgy taníthatóak és alkalmazhatóak.

Akár hallássérült vagy siket kutyát fogadunk a családba, akár később, az évek múlásával romlik kedvencünk hallása, sokat segíthet, ha tudatosan tanítjuk őt a kézjelek értelmezésére. Ezt érdemes lehet egyébként halló kutyák számára is tanítani, mivel a kézjelek, a testbeszédünk, egyrészt megerősíti a kimondott kérést, utasítást; másrészt pedig nagyobb távolságból is alkalmazható. Arról nem is beszélve, hogy ha idősődő kedvencünk hallása romlik, akkor van mihez nyúlnunk, nem kell újratanítanunk az alapokat.

Gyakorlatilag bármilyen kézjel alkalmazható bármilyen kérés tanítására. Célszerű azonban olyan kézjeleket alkalmaznunk, amelyek a testbeszédünkből akaratlanul is következnek. Például a „gyere”/”hozzám” hívószó mellé felénk irányuló mozulatot társítsunk.

Érdemes lehet, különösen siketen született kutyák esetében, a hazánkban is egyre szélesebb körben használt és tanított emberi jelnyelvet alkalmazni. Így nem csak mi, hanem a jelnyelvet beszélők is kommunikálhatnak a kutyánkkal. Illetve, a jelnyelv segítségével mi is kommunikálhatunk siket emberekkel, illetve az egyre népesebb, jelnyelvet beszélő közösséggel.

Ez azért is jó választás, mert ez egy teljes spektumú nyelv, azaz minden szót, kifejezést el tudunk magyarázni a kutyánknak, a tanulás így ugyanolyan határtalan lehetőségeket ad, mint a beszélt nyelv esetében.

A jelnyelv alapjaival online is megismerkedhetünk, de az országban számos helyen indulnak tanfolyamok is.

A tanítást pedig ugyanúgy érdemes kezdenünk, mint halló kutyával: először jelentést társítunk a kézjel mellé, majd jutalmazással és ismétléssel gyakorolunk. Ebben a legtöbb oktató és tréner tud segíteni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://acmecanine.com/what-hand-signals-to-use-with-a-deaf-dog/; https://www.youtube.com/channel/UCFKUdpZjM990DZXtp6VQFlA; Kép: Photo by SHVETS production from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...