Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát Könyvajánló – How Stella Learned to Talk

Christina Hunger – How Stella Learned to Talk: The Groundbreaking Story of the World’s First Talking Dog (2021)

Stella a világon az első kutya, aki megtanult beszélni. Beszéd alatt itt a szavakkal történő kommunikációra gondolunk, nem pedig pusztán vokalizációra.

Korábbi cikkünkben olvashatsz a módszerről, mellyel Stella kommunikál.

Stella szavakkal is képes kifejezni mindazt, amit a legtöbb kutya testbeszéddel, hangokkal vagy egyéb más módon tudat a gazdájával. Például, hogy éhes vagy hogy játszani szeretne. De vajon hogyan jutott el idáig, és egyáltalán: kinek jut eszébe egy kutyát beszélni tanítani?

Christina Hunger Stella
Christina Hunger: How Stella Learned to Talk – forrás: amazon.com

Christina Hunger, Stella gazdája, beszédpatológus. Munkája során olyan gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozik, akiknek valamilyen okból kifolyólag nincs lehetősége szavakkal kommunikálni. Ez lehet fizikai probléma (például dysarthria vagy dysphagia), vagy bármely más fejlődéssel vagy mentális állapottal összefüggő zavar, amely a „hagyományos” hangképzést, beszédet nehezíti.

„Beszédpatológia: a beszédhibák kórtana, a gyógypedagógiai kórtannak az az ága, mely a beszéd kifejlődését gátló, érthetőségét akadályozó, vagy a kialakult beszédet károsító kórokok tanulmányozásával és kezelésének kérdéseivel foglalkozik.” /Kislexikon.hu/

Munkája során Christina Hunger különféle eszközökkel, digitális és kiterjesztett valóságot alkalmazó készülékekkel kommunikál és segíti a pácienseit, hogy szélesebb spektrumon és magabiztosabban kommunikáljanak.

Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy amikor Stella hozzákerült, észrevette, hogy ugyanazokat a lépéseket teszi meg a kommunikációja során, ugyanúgy fejlődik mint a kisgyermekek a tényleges beszédet megelőző szakaszban.

„Olyan erőteljesen kommunikált, hogy a következő lépés már a tényleges beszéd lett volna.”

Talán velünk, laikus gazdikkal is előfordult már, hogy úgy éreztük, kutyánk olyan erősen próbál valamit a tudtunkra adni, „hogy szinte megszólal”.

Eddig azonban még csak Hunger jutott el addig, hogy ezt lehetővé is tegye egy kutya számára, méghozzá a beszédpatológia és terápia során használt eszközök segítségével.

Az alábbi videóban is jól látszik, hogy Stella egyértelműen kifejezésre tudja juttatni a kívánságait az

A pár napja megjelent könyvben Hunger tudományos igényességgel, ugyanakkor közérthetően számol be Stella tanításáról. Az első együtt töltött napjuktól Stella első szaváig nyomon követhetjük a munkát, amely nem csak kutyás, de tudományos szempontból is áttörés. Természetesen azt is megtudhatjuk, hogy mit mond Stella a könyvben közölt párbeszéd-részletekből.

Hunger feltevése, miszerint a kutyák is képesek szavakkal kommunikálni, bizonyítást nyert Stellával közös munkájuk révén. És a könyv segítségével bárki otthon is kipróbálhatja, hogyan működik a módszer. Hunger leírja, hogyan tanította Stellát, és olyan egyszerű lépésekre bontja a folyamatot, hogy laikusként is elkezdhessünk kísérletezni.

 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és borítókép: Amazon.com; egyéb forrás: https://www.asha.org/public/who-are-speech-language-pathologists/; Interjú Christina Hungerrel; Videó: CBS Sunday Morning YouTube; Indexkép: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...