Saját KB bal
Saját KB jobb

Hintőpor – mire jó és mire nem?

A címet olvasva sokan bizonyára felkiáltanak: „De miért használnék a kutyámon hintőport?” Az egyszerű válasz, hogy a hintőpor kiválóan működik száraz samponként. Azaz, ha kedvencünk szőre nem éppen friss illatú, egy kis hintőpor használata segíthet. Ha kutyánk esetleg belehempergett valamibe, ami foltot hagyott a szőrén, vagy kellemetlen szagot áraszt, szintén a hintőpor lehet a kézenfekvő megoldás.

A cikkben leírtak a babahintőporra vonatkoznak. A gyógyszeres sebhintőporokat és egyéb gyógyászati, intim és kozmetikai hintőporokat csak az állatorvos kifejezett tanácsára alkalmazzuk kutyákon!

Ahogy az emberek is használnak száraz sampont két hajmosás között a haj felfrissítésére, úgy kedvencünk bundáját is frissíthetjük hintőporral két fürdetés között.

A hintőpor remek nedvszívó. Felszívja a zsíros szennyeződéseket és magába szippantja a kellemetlen szagokat is. Ezért külsőleg alkalmazható a bunda frissebbé, illatosabbá tételére. Az alábbi videóban látható módon:

Az eredmény: jó illatú, kellemes tapintású bunda.

Minden hintőpor biztonságos a kutyák számára?

A babahintőporok csecsemők számára is biztonságosak, ezért külsőleg kutyákon is alkalmazhatóak. Fontos azonban, hogy figyeljünk, nehogy kutyánk nagyobb mennyiséget nyalhasson le a bundájáról vagy a mancsáról! Mindig alaposan keféljük ki a hintőport a bundából.

Ha biztosra akarunk menni, alkalmazzunk egyszerűen kukoricakeményítőt. A kukoricakeményítő számos hintőpor „hatóanyaga”*. Ez adja a nedvszívóképességet és a friss, puha érzetet. Ugyanakkor igaz, hogy önmagában nem illatos, ezért nem lesz tőle olyan friss illata a kutyánknak, mint az illatosított hintőportól.

Száraz sampon kutyáknak egyszerűen, otthon: DIY: “Szagmentő” száraz sampon kutyáknak

Használ-e a hintőpor a bolhák ellen?

Bár több helyen olvashatunk a hintőpor bolhaellenes hatásáról, nem ez a legjobb védekezési mód. Az elv ugyanis az, hogy kedvencünk bőrén a hintőpor kiszárítja és megmérgezi a bolhákat. Ehhez azonban az kellene, hogy jelentős mennyiségű hintőporréteget hagyjunk a kutya bőrén. Ahogy azt az előbbiekben is írtuk, ez nem biztonságos, hiszen a kutyánk így lenyalhatja magáról a hintőport, ami nem feltétlenül biztonságos.

Mindig olvassuk el az összetevőket és lehetőleg natúrterméket válasszunk, amelyben kevés a mesterséges összetevő. Célszerű az adott termék összetevőire egyenként is rákeresni, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kutyákon is alkalmazható.
*a kukoricakeményítő mellett a hintőpor gyakori összetevője a talkum, vagy magnézium-szilikát. Bár egyes híresztelések szerint rákkeltő anyag, nincs olyan kutatás, amely ezt bizonyítaná.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://jollymutt.com/dog-health/can-i-put-baby-powder-on-my-dog/; Kép: Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...