Saját KB bal
Saját KB jobb

Mivel töltsük meg a tölthető kutyajátékot?

A tölthető vagy más néven interaktív kutyajátékok (pl. Kong) remek kikapcsolódást nyújtanak a kutyáknak. Akár órákra leköti őket, hogy az utolsó morzsáig kibányásszák a finomságokat az üregből.

A tölthető játékokat a szórakozáson kívül használhatjuk habzsoló kutyák esetében arra is, hogy ezzel lassítsuk az evést, így elkerülhető a fulladás, a hányás és a habzsolás egyéb kellemetlen következményei. Hiperaktivitás, zaj érzékenység és más viselkedési problémák kezelésében is használhatóak a tölthető játékok, a gyakorlás vagy a deszenzitivizálás során.

A hideg és a nagyon meleg hónapokban azonban a legtöbben azért vesszük elő őket, mert segítenek benne, hogy hosszabb séták, kirándulások és edzések elmaradása miatt felgyülemlett energiákat a kutyák általunk is könnyen elviselhető módon vezessék le. Lényegesen kellemesebb a játékát rágcsáló kutya a szobában, mialatt mi dolgozni próbálunk, mint a fel-alá rohangáló. Arról nem is beszélve, hogy inkább ezt rágcsálja, mint a cipőnket, a kanapét vagy a laptop vezetékét.

Finom és ellenállhatatlan töltelékek

A tölthető játékok közül van olyan, amelybe tehetünk száraz és nedves tölteléket is, illetve olyan is, amelybe csak az egyiket vagy a másikat. Akár a kutya saját tápjával is megtölthetjük, de miért ne használnánk ki a lehetőséget, hogy ízletes jutalomfalatokkal kényeztessük inkább?

Az abszolút kedvenc talán a májkrém. Ebből ne az emberi fogyasztásra szánt sós-borsos verzió, mert az egyáltalán nem egészséges, inkább a kisállateledel boltokban kapható kutya májkrémet válasszuk, vagy készítsünk otthon.

A máj mellett darált húst, húskrémet vagy sajt és virsli darabkákat is tölthetünk a játék üregébe. A sózott és energiadús emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekkel legyünk nagyon mértékletesek, inkább keverjük őket egészségesebb falatokkal.

Egészséges falatok

Kockára vágott alma, sütőtök, édesburgonya vagy más kedvenc zöldség és gyümölcs is mehet a tölthető játékokba. Az egészséges falatokat keverhetjük a májkrémbe, vagy mixelhetjük kevés vonzó illatú, de kevésbé egészséges falattal. Például 5-10 almakockára jusson 1 kocka laktózmentes sajt vagy virsli. Előtte jól keverjük össze, és így tegyük a játékba.

Készíthetsz kocsonyát csontlevesből, ami szintén nagyon egészséges télen, hiszen rengeteg kollagént tartalmaz. Ebben bővel elfér a sárgarépa, a zeller és a pasztinák is, apróbb kockákra vágva. Úgy készítsd, hogy jégkocka-tartóba tedd a felaprított zöldségeket, majd erre öntsd a még meleg csontlevest. Ha kihűl, zselés állagúra szilárdul és remekül bele lehet majd tenni a tölthető játékokba.

Az alábbi egészséges adalékokkal nem csak szórakoztató, de vitamindús is lesz a játék:
 • alma, almapüré
 • természetes, pürés babaétel (olyat válassz, amelyben nincs ízesítés, csak zöldségek, gyümölcsök és hús)
 • banán
 • brokkoli
 • karfiol
 • kelbimbó
 • sárgadinnye
 • sütőtök és egyéb tökfélék
 • édesburgonya
 • sárgarépa
 • laktózmentes túró
 • natúr tofu
 • lazac

Ezeket keverd el kutyáknak szánt házi vagy bolti májkrémben, tojásrántottában, kocsonyában vagy száraztáp közé. Bátran kísérletezz, a számunkra szokatlan ízkombinációk ellen a kutyáknak általában semmi kifogásuk sincs!

Mindig figyelj az összetevőkre, és csak a kutyák számára egészséges alapanyagok közül válogass. A tölthető játékban elfogyasztott étel kalóriatartalmát is számítsd bele a napi energiaszükségletbe.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás: PuppyLeaks.com Képek: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...