Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyaralás kutyával – Csak jó élményekkel térjünk haza!

Az egész évben várt nyaralás: a pihenés és a felhőtlen kikapcsolódás ideje. A mediterrán országok kedvelt és kutyabarát célpontok, ahol kedvenceink is változatos programokban vehetnek részt és szinte mindenhová velünk tarthatnak.

Azzal, hogy kedvencünkkel külföldre utazunk, olyan parazitáknak és kórokozóknak tesszük ki, amelyekre talán nem is gondolnánk. Felelős gazdiként ezért a tájékozódás és a védekezés elengedhetetlen.

Leishmaniózis: kevéssé ismert veszély

Hazánkban még nem terjedt el a leishmaniózis vagy leishmaniasis, esetleg leishmania, nevű betegség. Ezért sokan nem is gondolnának rá, hogy Olaszországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban – a legkedveltebb mediterrán nyaralóhelyeken – számolniuk kell a veszéllyel.

A leishmaniózist okozó parazitát (Leishmania infantum) a lepkeszúnyog terjeszti. A hazánkban is honos közönséges szúnyoghoz hasonlóan a meleg éghajlaton élő lepkeszúnyogok esetében is a nőstény csípése és az azt követő vérszívás során terjed a parazita.

A csípés során átadott fertőzés különféle tüneteket okozhat. Zsigeri leishmaniózis esetén a belső szervek érintettek, így a máj, a vese vagy akár a csontvelő. A bőrt támadó változat pedig bőrproblémákat okoz. A betegséggel járó tünetek és a kór lefolyása is változó lehet. A kezeletlen leishmaniózis azonban halálos kimenetelű is lehet.

Mit tehetünk?

Annak érdekében, hogy a nyaralás nekünk és kedvencünknek is csak jó emlékeket idézzen, érdemes még itthon tájékozódni, mielőtt a mediterrán országokba utaznánk. Csökkenthetjük a csípés – és ezzel a vérszívás és a fertőzés – veszélyét rovarriasztók használatával. Mivel a lepkeszúnyogok estétől reggelig aktívak, ezért érdemes kerülni a kint tartózkodást ebben az időszakban.

Célszerű olyan készítményt alkalmazni, amely az itthon honos külső élősködők mellett a melegebb éghajlaton élő lepkeszúnyogok ellen is véd. A Foresto® nyakörv széles spektrumon kínál védelmet nem csak a szúnyogok, bolhák és kullancsok, hanem a lepkeszúnyogok ellen is. A szagtalan és vízálló Foresto® nyakörv használatával csökkenthető a lepkeszúnyog csípésének esélye, így a fertőződés lehetősége is.

A Foresto® gyógyszeres nyakörv alkalmazásával és a leishmaniózissal kapcsolatban forduljon bátran állatorvosához!


Támogatott tartalom (X).
Az alkalmazás előtt olvassuk el a mellékelt tájékoztatót és tartsuk be a benne foglaltakat.
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
A Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
PM-HU-21-0182
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/szunyogok/leishmaniozis-ismerje-fel-figyelmezteto-jeleket/
https://kedvencemesen.elanco.com/sites/g/files/adhwdz646/files/Foresto-L-product-information.pdf
Kép: Photo by Heloisa Abreu from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...