Saját KB bal
Saját KB jobb

4 + 1 Bach virágesszencia, amelyet érdemes kipróbálnod

bach

A Bach virágterápia egyfajta alternatív gyógymód, mely nem a fizikai tüneteket kezeli, hanem az érzelmi egyensúly helyreállításában segít. A terápia kifejlesztője, Dr. Edward Bach (ejtsd becs, nem bah) elmélete szerint ugyanis a betegségek háttérben az egyén belső konfliktusai állnak, amelyeket negatív érzelmek okoznak. Ha kiegyensúlyozzuk az érzelmeket, akkor a belső konfliktus is megoldódik.

A virágokat a holisztikus gyógyászatban az érzelmi sérülések, fájdalmas érzések gyógyítására használják. Ebből az elvből kifolyólag a Bach virágok is az érzelmi támogatásban tudnak segíteni. A Bach virágcseppek enyhe készítmények, mellékhatásuk nincs. A velük való kezelés laikusok számára is lehetséges, a 38 esszencia közül megtalálni az adott érzelmi állapotnak megfelelőt azonban tapasztalatot és érzékenységet igényel.

Az alábbiakban olyan jól bevált megoldásokat mutatunk, amelyek egy-egy gyakori, jellemző érzelmi állapoton segíthetnek.

Impatiens – Nebáncsvirág

Türelmetlenség – Előkerül a póráz és már kaparja az ajtót, lelkesen csahol és fel-alá rohangál az előtérben? Ugyanez a helyzet, ha megcsörren a tápos zsák, csengetnek vagy munka után közeledsz az ajtótok felé? Ha kutyád magas energiaszintje nagyfokú türelmetlenséggel párosul, akkor érdemes lehet kipróbálnod a Nebáncsvirág cseppeket. Mivel a viselkedés hátterében sokszor a magány áll, próbálj több minőségi időt tölteni a kutyáddal!

Holly – Magyal

Féltékenység, gyanakvás – Idegesen morog, vicsorog és látszólag ok nélkül odakap, ha egy másik kutya, esetleg a gazdija közelít? Ha nem fájdalom áll a háttérben, elképzelhető, hogy kutyád féltékeny, túlzottan félti a játékait, fekhelyét vagy az ételét. Ha új családtag érkezik, akár kisbaba, akár új házikedvenc, aki várhatóan sok figyelmet igényel majd, akkor megelőzésképp és az átállási időszakban is alkalmazható, hogy csökkentse kedvenced túlérzékenységét.

Walnut – Diófa

Változás – A változás az élet része, ennek ellenére sokszor mi is nehezen birkózunk meg vele. Kedvenceink ráadásul nem feltétlenül részei a folyamatnak, csak azt veszik észre, hogy egyik napról a másikra új lakásban élnek, új családtag költözik be vagy éppen a gazdi napirendje –és ezzel a kutyáé is – változik meg. Ilyen esetekben a Diófa cseppek segíthetnek, hogy hamarabb hozzászokjon a megváltozott körülményekhez.

Star of Bethlehem – Ernyős madártej

Búbánat, sokk, abúzus, trauma – Sajnos sok kutya esetében a bántalmazás, az rossz életkörülmények vagy akár hirtelen sokk, trauma is előfordul az életük valamely szakaszában. Bár szavakkal nem tudják elmondani az élményeiket, bizonyos jelekből, vagy akár az ismert előtörténetükből tudhatjuk, hogy átestek ilyen sajnálatos eseményeken. Ha tudod, hogy kedvenced állatkínzás, bántalmazás vagy trauma áldozata volt, esetleg elveszítette a gazdáját, társát, akkor az Ernyős madártej cseppekkel segíthetsz neki a feldolgozásban. Nem csak a friss, hanem a régmúltban elszenvedett trauma esetén is alkalmazható.

bachMint bennünk, emberekben, a kutyáinkban is mély nyomot hagynak a traumatikus események. Légy vele megértő, ha látszólag ok nélkül pánikba esik, fél valamitől vagy bizonytalan. Nem tudhatod, min ment keresztül. Vannak kutyák, akik súlyos trauma esetén sem csüggednek, szinte nem is látszik rajtuk a múltjuk, míg másoknál hosszú éveken keresztül érezhető. Oktató, tréner és pszichológus segíthet.

 

Rescue Remedy

Az Rescue remedy nem egyetlen virág esszencia, hanem öt különböző keveréke, amelyek együtt, egymást erősítve fejtik ki a hatásukat. Szinte minden olyan helyzetben használható, amikor a kutyánkat szeretnénk megnyugtatni, a félelmeit csökkentenénk. Gyors segítség lelki és testi traumák esetében, mint például a baleset, rovarcsípés, allergiás roham, megrázkódtatás, műtétek. De használhatjuk vihar és tűzijáték idején, vagy ha a kutyánk hirtelen megijed valamitől. (Ha már kialakult félelme van a hangoktól, akkor a Molyhos napvirág vagy több esszencia keveréke segíthet).

Adagolás

Naponta 3-4 alkalommal 2 cseppet adj pár napon keresztül, amíg a tünetek enyhülnek. Ha nem használ, 4-5 nap után hagyd abba.

A Bach virágterápia kiegészítő gyógymód, amely segíthet az érzelmi sérülések, félelmek, traumák feldolgozásában. Enyhébb esetben önmagukban is segíthetnek, de komolyabb viselkedésproblémák, trauma esetén tréner, állatpszichológus vagy állatorvos segítségére is szükség lehet.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Források:
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...