Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehúzható kutyakakizacsi – hogy micsoda?

Igen, nem csalás, nem ámítás! A lehúzható WC-papír guriga után végre, itt a lehúzható zacsi. Hogy mire jó, és hogy működik? Mindjárt eláruljuk!

A kutyaürülék egyre nagyobb probléma hazánkban és világszerte egyaránt. Ahogy nő a kutyapopuláció, úgy lesz egyre több kutyapiszok is az utcákon. A civilizált lakókörnyezetben pedig ennek eltávolítására nejlonzacskókat használunk. Ez több szempontból is aggályos. Egyrészt, rengeteg extra műanyagszeméttel terheljük a környezetet. Másrészt pedig a szeméttárolók, utcai kukák – különösen nyáron – elég kellemetlen szagot tudnak árasztani.

A környezettudatos kutyagumi gyűjtésről korábban írtunk már, ebben a cikkünkben.

Természetesen vannak már alternatívák a nejlonzacskós kakigyűjtésre, például a lebomló zacskó vagy a komposztálás. Vagy éppen a kutyaürülékkel működő közvilágítás. A lehúzható zacsi azonban határozottan hiánypótló.

A környezettudatosság új lehetősége

Az amerikai Environmental Protection Agency (környezetvédelmi ügynökség) számításai szerint kétszáz kutya napi kutyakaki mennyisége elég ahhoz, hogy egy vízgyűjtőt és annak harminc kilométeres környezetében minden ivóvizet beszennyezzen. Ha nejlonzacskóba gyűjtjük a kakit, az előbb utóbb egy szeméttelepen köt ki, ahonnan megvan rá az esély, hogy a talajba szivárogjon. Nem véletlen, hogy semmilyen más állat ürülékének kezelésére (beleértve az emberét is) nem megfelelő módszer a lakossági hulladékgyűjtés.

A San Francisco-i Egyetem tanulmánya szerint az Amerikai Egyesült Államokban a szeméttelepre kerülő hulladék 3,4%-a kutyakaki. Hazánkban még nem végeztek hasonló felmérést, és kár lenne találgatni, de ha csak a töredéke is igaz, akkor is figyelemfelkeltő adat. Különösen, hogy a tanulmány szerint ez a lakossági kutyakaki mennyiség felelős a városi vízkészletekben kimutatott bakteriális fertőzések 90%-áért.

Logikusnak tűnik tehát, hogy a nagy mennyiségű kutyaürülék feldolgozására a már egyébként is erre a célra kiépített és jól működő csatornarendszert használjuk.

A lehúzható zacskók vízben oldódó anyagból készülnek. Van olyan márka, amelynek a terméke tulajdonképpen két zacskóból áll: egy külső lebomló zacskóból és egy belső papír zacskóból. Úgy kell felhúzni mint egy kesztyűt, és miután begyűjtöttük a kakit, a papír zacskóval együtt lehúzhatjuk a WC-n, míg a külső lebomló zacskót újra használhatjuk. Más gyártók egyszerűen egy zacskót kínálnak, amely ürülékkel együtt lehúzható a WC-n.

A vízzel érintkezve a zacskó elkezd lebomlani (a WC-papírhoz hasonlóan), az ürülék pedig szépen a többivel együtt a tisztítótelep felé veszi az irányt.

Alternatívák kutyakaki gyűjtésre

A nejlonzacskó mellett szerencsére ma már van választék, ha a kaki összeszedéséről van szó, így mindenki megtalálhatja a lakókörnyezetéhez, kényelmi szempontjaihoz illő alternatívát a komposztálható, lebomló, papír és lehúzható zacskók között.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: DogEndorsed.com; Képek: Photo by Julia M Cameron from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...