Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan védekezz a szívférgességet terjesztő szúnyogok ellen?

A szúnyogok által terjesztett szívférgesség itthon kimondottan XXI. századi betegség. Bár a mediterrán országokba utazóknak már korábban is javasolt volt kutyájukat védeni ellene, határainkon belül csak körülbelül tíz éve ütötte fel a fejét.

Az alábbiakban szeretnénk tisztázni a betegség terjedésének folyamatát és bemutatjuk a védekezés módját. Így mire megjelennek a szúnyogok, már felkészülhetünk.

Bár újdonsült betegség, nem szabad félvállról venni. Évről évre nő a fertőzött kutyák száma, és sajnos sok esetben a kezelés már későn érkezik. Sajnos a gazdik körében még rengeteg kérdés van a védekezéssel kapcsolatban is, hiszen az bizonyos szempontból eltér az eddig ismert külső élősködők elleni védekezési módszerektől.

A szívféreg a szúnyogok csípésével terjed. A szúnyognak vért kell szívni ahhoz, hogy átadhassa a kórokozót. A szívféreg lárvája szervezetbe jutva szaporodni és növekedni kezd. Olykor akár évek is eltelnek, amíg a kórokozó jelenléte tünetet produkál. A tünetek megjelenésekor már sajnos komoly a baj, és akár több szerv is maradandó károsodást szenvedett. Ha sikerül is a hosszadalmas és drága kezelés, a károsodás mértéke miatt elképzelhető, hogy kutyánk már soha nem élhet teljes életet.

Ezért kulcsfontosságú a megelőzés melynek két módszere van.

Az egyik módszer lényege, hogy a szervezetbe bejutott szívféreg lárvákat meggátolja a szaporodásban és a növekedésben. Ennek a módszernek az alkalmazásához éves szűrővizsgálat szükséges, amelyet állatorvos végez. A Knott-tesztből és antigén-tesztből álló szűrést tanácsos évente, még a szúnyogszezon előtt elvégeztetni. Ha a vizsgálat igazolja, hogy kedvencünk nem fertőzött, megkaphatja a belső védekezéshez szükséges készítményt. Amelyet a teljes szúnyogszezon (áprilistól októberig) alatt alkalmazni kell.

A másik módszer lényege, hogy a fertőzés terjedéséhez szükséges szúnyogcsípést akadályozza meg. Például az Advantix® spot-on készítmény a bőrön, érintkezés útján fejti ki hatását. Tehát a szúnyogok csípése nem szükséges ahhoz, hogy hatni tudjon. Az Advantix® spot-on ezen kívül táplálkozás ellenes (repellens) hatással is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy használatával megakadályozzuk a szúnyogokat és a kullancsokat a kedvencünkön való vérszívásban.

Bármelyik védekezési módszert, vagy azok kombinációját válasszuk, az éves állatorvosi szűrővizsgálat mindenképpen javasolt. Így még időben észlelhető a szívféreg jelenléte és megkezdhető a kezelés.

Még nem késő! Foglalj időpontot az állatorvoshoz és kezdd meg a védekezést a szúnyogok által terjesztett szívférgesség ellen!

(X) Támogatott tartalom. PM-HU-21-0139
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/termekeink/advantix/advantix-kutyaknak/
Kép: Photo by Dominika Roseclay from Pexels
Az alkalmazás előtt olvassuk el a mellékelt tájékoztatót és tartsuk be a benne foglaltakat.
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...