Saját KB bal
Saját KB jobb

Folyik a kutyám orra, mit tegyek?

Egyszerű, hétköznapi tünetnek hinnénk, hogy folyik a kutyánk orra. Hiszen bárkivel megeshet, nem?

Emberek között az, hogy valaki náthás, vagy folyik az orra, nem nagy ügy. Télen a megfázás, egész évben az allergia okoz orrfolyást, enyhe tüsszögést. De annyi is elég hozzá, hogy kimegyünk a hidegbe sétálni. De ha belegondolunk, a kutyáknak szinte sosem folyik az orra.

Ennek egyik magyarázata az, hogy evolúciós szempontból nem lenne túl előnyös a kutyák számára, ha minden apró megbetegedés orrfolyással járna. Míg az emberi orrban 5 millió szagló receptor van, a kutyákéban 220 millió található. A szaglásnak az ő esetükben kiemelten fontos szerepe van, például a kommunikációban is. Nem lenne tehát túl ésszerű, ha minden csip-csup dologra orrfolyással reagálnának.

Ebből következtethetünk rá, hogy ha egy kutyának folyik az orra, azt komolyan kell venni!

A kutya orra általában nedves, esetenként minimális mennyiségű átlátszó folyadék is örülhet belőle. Amíg egy-két cseppről van szó, semmi ok az aggodalomra – ez legtöbbször az izgalom jele. Attól sem kell kétségbeesni, ha a kutyánk tüsszent párat. Akár a házi por vagy más apró részecskék beszippantása is okozhat tüsszentést. Ha egyszeri alkalomról van szó, nem kell az állatorvoshoz rohanni.

orraHa viszont a kutyánk orrából folyamatosan váladék ürül, az fontos vészjelzés lehet!

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha hosszabb időn át és/vagy nagyobb mennyiségben tapasztalunk váladékozást.

Különösen, ha a váladékra az alábbi jellemzők közül bármelyik illik:

  • nem átlátszó
  • nagy mennyiségben ürül
  • gennyet, vért tartalmaz
  • zöldes, sárgás színű
  • szaga van

Az erős, elhúzódó orrfolyás akár olyan súlyos problémákat is jelezhet, mint a szopornyica, az orrpolip vagy a daganatos betegségek. Emellett utalhat arra, hogy az orrjáratban idegen test van, amelyet el kell távolíttatni (például toklász), illetve fogászati problémák, súlyos allergia vagy gyulladásos betegségek, fertőzések tünete is lehet. Minden esetben állatorvosi vizsgálat és kezelés szükséges, ezért fontos, hogy mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

Röviden összefoglalva: teljesen normális, hogy a kutyánk orra nedves, fényes. Az alkalmankénti tüsszentés, illetve minimális, ritkán előforduló orrfolyás önmagában nem ok az aggodalomra. Ám, ha az orrból folyamatosan vagy nagyobb mennyiségű váladék ürül, az súlyos betegségek tünete lehet, ezért mielőbb állatorvoshoz kell fordulni.

Az orr váladékozásával járó további tünetek lehetnek:
  • erős, kellemetlen szájszag
  • duzzadt, irritált szemek
  • légzési nehézségek
  • fogak hirtelen romlása
  • váladékot találunk a kutya arcán, mancsain

Ezek mind intő jelek, amelyek mielőbbi állatorvosi kivizsgálást igényelnek! 


A fenti cikkben található információk tájékoztató jellegűek. Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalsz, kutyád levert vagy aggodalomra ad okot a viselkedése, fordulj mielőbb állatorvoshoz!
Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Barking Royalty; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...