Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A nőstény zsiráfok tovább élnek, ha barátokkal veszik magukat körül

Egy friss tanulmány szerint a nőstény zsiráfok jelentősen hosszabb életet élnek, ha sok barátjuk van és családként együtt töltik idejük nagy részét.

A zsiráfok egyedszáma az elmúlt évtizedekben élőhelyeik csökkenése és az orvvadászok tevékenysége miatt közel 30 százalékkal csökkent. Egy friss tanulmány azonban bebizonyította, hogy a barátok jobbá, hosszabbá és boldogabbá tehetik az életüket.

A Zürichi Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy az egyedek túlélését befolyásolják –e a társadalmi és környezetbeli különbségek. Kevés tanulmány foglalkozott eddig a zsiráfok társadalmi életével és annak hatásával. Megállapították, hogy a nősténycsoportok tagsága viszonylag gyakran változik, a női közösség azonban így is nagy hatással van az egyedek életére. Egy ilyen közösségben hasonló kötelékeket alkotnak, mint az emberek. Segítik egymást, átadják a tapasztalataikat, legyen szó utódnevelésről vagy élelemszerzésről. Ezzel szemben az izolációban élő zsiráfok ezeket a tapasztalatokat nem szerzik meg, így könnyebben futnak bele egy ragadozóba, vagy nehezebben találják meg az élelmiszerforrásokat.

A hímek által okozott stresszt is könnyebben kezelik

A nőstény zsiráfok azonban nem csak a tapasztalataik megosztása miatt élnek boldogabb életet egy női falkában. A kutatók azt is megállapították, hogy azok a zsiráfok, melyek szoros köteléket alakítottak más nőstény zsiráfokkal, sokkal jobban kezelték a stresszt, melyet gyakran a hím zsiráfok zaklatása váltott ki.

Csendes kihalás

A zsiráfok populációi elsősorban nem az orvvadászat hanem élőhelyeik elvesztése miatt csökken. A klímaváltozás okozta rövidebb esős évszakok és hosszabb aszályok sem kedveznek a fajfenntartásnak. Ezen kívül a zsiráfok egy kevésbé ismert jelenségnek is ki vannak téve, ez pedig a „csendes kihalás”.  Ez a jelenség azokat a fajokat veszélyezteti, akik valamiért nem kerülnek a tudomány és a kutatások érdeklődésének középpontjába. Afrikában például több veszélyeztetettebb faj is él a zsiráfoknál, mint például az elefántok, orrszarvúak, csimpánzok, akikre sokkal jobban fókuszálnak a tudósok és nagyobb figyelmet kapnak az állatvédőktől is.  A zsiráfok is ilyen „tudományos elhanyagolás” áldozatai. Kevesen tanulmányozták őket a vadonban, természetes körülmények között, így alapvető viselkedési szokásaik nagy része még ismeretlen a kutatók előtt. A zsiráfok társadalmi életébe való betekintés segíthet a természetvédőknek és a tudósoknak jobban megérteni ezt a különleges teremtményt és segíthet megvédeni őket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...