Saját KB bal
Saját KB jobb

Popcorn – Adhatok a kutyámnak?

Popcorn, avagy, pattogatott kukorica –  ha egyszer elkezded, nem bírod abbahagyni. A pattogatott kukoricát bizonyos kukoricafajták magjainak hevítésével készítik. Amikor a mag belsejének hőmérséklete eléri a 177°C-t, a száraz hő hatására a magok kipattognak. Ezzel keményítőben gazdag belső részük kívülre kerül és ropogós állagúvá válik. A kukorica típusától függően létezik gömbölyű (mushroom) és lepke formájú (butterfly) popcorn is. A kipattogott magokat gyakran ízesítik: sóval, borssal, kaporral, zöldfűszerekkel vagy chilivel, vajjal, sajttal, de karamellával, mogyoróvajjal és más édes ízesítőkkel is kedvelt.

popcorn
A popcorn alapanyaga: aranysárga kukoricaszemek – pexels.com

Kutatások szerint a popcorn népszerűsége időszámításunk előtt 3 600-ig tekint vissza. Később a keresztények böjti eledele lett, a szigorú böjti napokon csak pattogatott kukoricát vettek magukhoz. Nagyot fordult a világ azóta: az átlagos amerikai polgár ma már évente közel 65 liter popcornt fogyaszt, ami közel sem mondható önmegtartóztatónak.

Itthon leginkább a szabadtéri rendezvényeken és a mozikban fogyasztjuk. Az utóbbi időszakban pedig – ezek hiányában – az otthoni filmnézések elmaradhatatlan kellékévé vált.

popcornUgye, kevés jobb dolog van, mint otthon filmezni a kutyánkkal – de vajon a popcornt is megoszthatjuk velük?

Ahogy fentebb említettük, a popcorn alapvetően nem más, mint szárított kukoricaszemek. A kukorica – bár nem kifejezetten egészséges – nem káros a kutyák egészségére nézve. Számos kutyaeledelben és jutalomfalatban találkozhatunk kukoricával, kukoricaliszttel és a legtöbb kutya szereti a főtt kukoricaszemeket is. A kukorica nagyrészt keményítő, hasznos rosttartalma elhanyagolható, és a kutyák emésztőrendszere minimális mennyiségben tud csak belőle hasznos tápanyagokat felvenni.

Ettől függetlenül nem a kukorica az, ami miatt a popcornt fenntartásokkal kezeljük. A legtöbb bolti popcorn ízesített, rengeteg sót, zsírt, esetenként cukrot, adalékanyagokat tartalmaz. Ezeket mindenképpen kerüljük, és még kis mennyiségben se adjuk a kutyánknak, mivel a hozzáadott ízesítők szükségtelenek és egészségtelenek.

Egy-egy szem sós popcornban is sokkal több só lehet, mint amennyire a kutyánknak szüksége van.

Alapvetően az otthon, szárazon – azaz, hozzáadott zsiradék nélkül – pattogtatott popcorn az, amit viszont megoszthatunk kedvencünkkel, persze módjával. Még mielőtt sóznánk vagy ízesítenénk, vegyünk ki pár szemet a számára. Figyeljünk azonban arra, hogy csak a tökéletesen kipattogott szemeket adjuk a kutyánknak, mert a mag kemény maradéka megtapadhat a fogán és a nyelőcsövén, ami problémákat okozhat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; https://canigivemydog.info/can-dogs-eat-popcorn/; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...