Saját KB bal
Saját KB jobb

Így válassz kutyaeledelt négylábú kedvencednek!

Egy kiskutya nevelése nem kis feladat. A kiképzéstől kezdve a rengeteg kutya játék és felszerelés megvásárlásán át egészen a kutyatáp és a jutalomfalat kiválasztásáig rengeteg kérdés merül fel a kezdeti időszakban. Bár a legtöbb kisállat kereskedés rengeteg féle állateledel márkát ajánl a gyanútlan vásárló figyelmébe, érdemes tudatosan olyat választani, ami kifejezetten a te kutyád számára a legideálisabb. Itt egy kis segítség ahhoz, hogy könnyebben megtaláld, melyik a legjobb kutyatáp négylábú kedvencednek.

Mivel egy kölyökkutyának teljesen más tápanyagokra van szüksége, mint egy öregedő ebnek, a kutyaeledel gyártók a tápokat elsőként korosztály szerint csoportosítják. Ezek a kategóriák általában a következők: Junior (0-12 hónapos korig), Adult (felnőtt kutyáknak 12 hónapos kortól), Senior vagy 7+ ( 7 évesnél idősebb kutyáknak). Ezeket mindenképp tartsd szem előtt, kiváltképp száraz kutyatáp vásárlásakor.

Sokan azt hiszik, hogy kutyakaja és kutyakaja között nem sok különbség van, pedig elég csak megnézni, mennyi féle kutyafajta (és hibrid) létezik. Ha elképzelsz egy német dogot és egy csivavát egymás mellett, máris érezni fogod, hogy biztosan más táplálást igényelnek. Amellett, hogy pl. szájnyílásuk méretéből adódóan más és más szem méret az ideális, összetételükben is jelentősen különböznek. A legjellemzőbb kategória elnevezések a Mini, a Medium és a Maxi.

pepita kutyabarát

Ha egy kutya webshop kínálatában böngészve az Active jelzőt is látod a csomagoláson, olyan kutyáknak készített tápot nézel, melyek az átlagnál többet mozognak, ennélfogva magasabb energiabevitelt igényelnek. Az emberekhez hasonlóan a kutyák egészségére is rendkívül káros az elhízás, ezért ilyen típusú eledelt tényleg csak akkor adj kedvencednek, ha rendszeresen és sokat mozog.

Sajnos kevesen tudják, hogy az ételallergia a kutyák körében ugyanolyan “népbetegség”, mint az embereknél. Sok kisállat szervezete csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak feldolgozni bizonyos alapanyagokat, ami akár súlyos allergiás reakciókhoz vezethet. A leggyakoribb ilyen allergén alapanyagok a baromfi és a glutén, ezért az érzékeny kutyák számára készülő Sensitive tápok többnyire hallal vagy bárányhússal készülnek.

Ha szimpatikusabb neked az a gondolat, hogy saját magad által készített élelemmel etesd kutyádat, biztosan felmerült már benned a kérdés: Na jó, de mégis mit főzzek a kutyának?

Mivel – ahogy az eddig felsoroltak is mutatják – kutya és kutya táplálék igénye között óriási különbségek vannak, mindenképp kérd ki szakember véleményét, mielőtt otthoni megoldásokhoz folyamodnál. Ha pedig a házikoszt kipróbálása után mégis a kutyatáp mellett döntesz, még mindig ott van lehetőségként bármely kutyabolt.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...