Online filmbemutató: California Landslide – A Dog’s True Story – VIDEÓ

A kaliforniai földcsuszamlás

A Föld Napja alkalmából mutatták be a California Landslide: A Dog’s True Story című dokumentumfilmet, amely egy kutya szemszögéből ábrázol egy természeti katasztrófát. 2017-ben az eddigi legnagyobb parti földcsuszamlás következtében 1 millió tonna föld és szikla omlott a Kalifornia állambeli Pacific Coast Highway-re. A szokatlanul heves esőzések miatt a hatóságok már korábban lezárták a főút több érintett szakaszát, ezért személyi sérülés nem történt, amikor a lavinaszerűen meginduló földtömeg az óceánba zuhant.

California Landslide: A Dog’s True Story Anika, a magyar vizsla szemén keresztül mutatja be a varázslatos óceánpart és a Big Sur érintetlen környezetét és természeti értékeit. Anika „elmeséli”, milyen idilli életet élt a gazdáival a természetvédelmi oltalom alatt álló területen, és hogyan változott meg minden egyik napról a másikra, amikor az otthonukat veszélybe sodorta a sárlavina. Az első kisebb földcsuszamlások betemették a környék egyetlen aszfaltos útját és megrongálták az Anikáék otthonához vezető földutat is, elzárva őket a külvilágtól és kedvenc sétahelyeiktől. A hatóságok felszólították a családot, hogy hagyják el az otthonukat, mivel attól tartottak, hogy egy nagyobb földcsuszamlás magával sodorhatja a házat. 

Otthontalanul

Anika és a gazdái, Dana és Sarah azóta sem térhettek vissza szeretett otthonukba. Ők csak egy a számos kaliforniai család közül, akik természeti katasztrófa következtében kényszerültek a költözésre az elmúlt években. Kalifornia a klímaváltozás miatt egyik leginkább érintett USA-beli állam. A viharok, és a partvidéket érintő felmelegedés miatti esőzések gyakorta emlékeztetik a helyieket a globális felmelegedés hatásaira.

A készítők a kedves vizslalány történetével arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás már itt van, és mindannyiunkat érint. Ők szerencsésnek mondhatják magukat, mert túléltek egy természeti katasztrófát. Ha nem teszünk a klímaváltozás ellen azonnal, akkor sokan lesznek, akik nem mondhatják majd el ezt magukról.


Forrás: The Bark; CNN. Videó: California Landslide: A Dog’s True Story – Dana & Sarah Films / YouTube. Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...