Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Négy pilléren alapul a megújuló állatvédelmi program

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatóján a program részleteiről beszélt.

Győrben tartott sajtótájékoztatót január 13-án Ovádi Péter, a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A program négy pillérének bemutatásán túl hangsúlyozta, hogy fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat is a tervezetbe, ezért országjáró körútja során megbeszélést folytatott a helyi hatóságok, civil szervezetek és önkormányzatok képviselőivel. Székesfehérvár és Zalaegerszeg után Győr a harmadik olyan város, ahol az állatvédelemről egyeztetett.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter beszámolt arról, hogy négy egyetértési pillér alakult ki a megbeszéléseken. Az egyik ilyen pillér az ivartalanítási program fontossága, ennek folytatásáért helyben az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek segítséget kell nyújtani. A második pillérként említette, hogy a felelős állattatásról már óvodai, iskolai környezetben is beszélni kell a gyermekeknek, mert lényeges, hogy helyes képük legyen róla. A harmadik, hogy az illegális szaporítók ellen fel kell venni a harcot, a telepeket fel kell számolni, mert a kóbor állomány nagy részben ezekről a telepekről kerül ki – folytatta.

A negyedik és az egyik legfontosabb pillér, hogy a civil szervezetek támogatásában a személyi jövedelemadó felajánlható egy százaléka és a lakossági támogatások után az államnak is szerepet kell vállalnia, mert a civil szervezetek adják ma Magyarországon az állatvédelem gerincét.

Győr és térsége az állatvédelmet tekintve jól áll, felkészült csapat foglalkozik az állatvédelemmel a hatóság, a civil szervezetek és az önkormányzat részéről – fogalmazott.  Simon Róbert Balázs, Győr és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy az állatok védelmének központi szerepe van az emberek életében. Hozzátette, hogy a megyeszékhelyen és környékén mintegy harminc éve zajlik szervezetten az állatmentés. Több civil szervezet is működik, amelyek az állatvédelemmel eredményesen foglalkoznak.

Nagy Péter, a győri Emberek az Állatokért Alapítvány menhely vezetője azt mondta, hogy az állatvédelemnek kezd rangja lenni a társadalomban. Az alapítvány menhelyén évente mintegy hatszáz állatot gondoznak, emellett csaknem háromszáz állat ivartalanításában segítenek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...