Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyakozmetika egyszeregy

Kell-e a kutyámat kutyakozmetikushoz vinnem?

Amikor belép az életünkbe egy négylábú társ, az első dolgunk általában az, hogy elrohanunk megvenni mindent, amire szüksége lehet – olykor azt is, amire nem. Állatorvoshoz is elvisszük, és, fajtától függően, előbb-utóbb jöhet a kutyakozmetika.

Érdekes, hogy sokan nem gondolják, hogy a kutyakozmetika a kutyák elemi szükséglete lenne. Pedig korra, fajtára és nemre való tekintet nélkül, minden kutyának ajánlatos 6-8 hetente ellátogatni a kozmetikushoz. A kutyakozmetikai kezelés persze egyéni, általában a kutya szőrzete határozza meg, hogy a kutyakozmetikus milyen beavatkozásokat végez. Igazítás, nyírás, trimmelés, csomózás… egy jó szakember a kutyád szőrzete, kora, az életmódja és számos egyéb faktor alapján fogja ápolni kedvencedet.

Mit csinál a kutyakozmetikus?

A gyakori tévhittel ellentétben a kutyakozmetika nem csak a szépségről szól. A tisztaság fél egészség, ezért fontos a rendszeres fürdés, kikefélés, szőrápolás. A szennyezett, csomós szőrzet nem kellemes viselet a kutyáknak sem, ráadásul fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki az ápolatlan szőrcsomók alatt. Bizonyos fajták szőre a szemek előtt túl hosszúra nőhet, ezt is érdemes kordában tartani.

Fontos még a fül tisztítása is. Ez egy kényes feladat, mivel a kutya füle rendkívül érzékeny, ezért otthon nem érdemes próbálkozni vele, nehogy felsértsük a fül belsejét, vagy a szennyeződést a fülkagylóba tolva gyulladást idézzünk elő.

A mancs- és karomápolásra szintén időt kell szánni. A kutyák többnyire a napi séta során lekoptatják a karmaikat, de ha betegség, az idős kor vagy egy műtét miatt nem tudtok eleget sétálni, akkor a karmok túl hosszúra nőnek meg. A túl hosszan hagyott karom berepedhet, beszakadhat, ami fájdalmas, lassan gyógyuló sérülés. A másik érzékeny terület a talppárnák közötti rész. Az itt túl hosszúra nőtt szőr nagyon nehezen tartható tisztán, ezért rengeteg kórokozó gyűlhet össze benne. Télen a hó fagyhat bele, ami felsérti a kutya talpát, esőben sáros lesz. A rendszeres kutyakozmetika mellett azonban kutyánk tappancsa biztosan ápolt és egészséges marad.

Milyen gyakran járjunk kutyakozmetikába?

Az, hogy pontosan milyen gyakran vidd a kutyádat kozmetikushoz sok mindentől függ. Lakásban tartott kutyákat általában 1-2 havonta érdemes vinni. Kérdezd meg a kutyakozmetikust, hogy ő mit javasol, illetve, hogy a két időpont között hogyan ápold a kutyádat? Természetesen, előfordulhatnak vészhelyzetek, amikor nem tudtok elég gyakran menni, de a kutyádnak és a kutyakozmetikusnak is kellemesebb, ha nem várod ki az elhanyagoltság állapotát. Egy alapvetően ápolt kutya kozmetikája gyorsabb és gördülékenyebb, mint egy csapzott, elhanyagolt ebé.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...