Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyával a koronavírus idején – mit tegyél és mit ne tegyél.

Szorongva, tanácstalanul és növekvő félelemmel állunk a koronavírus (COVID-19) miatt kialakult világméretű káosz előtt. Figyeljük az eseményeket, a ránk ömlő információhalmazból próbáljuk kimazsolázni az igazat, a hasznosat.

Egyre növekvő betegszám, elszabadult árfolyam, bedőlt tőzsde, lerabolt polcok, elbocsájtott emberek jelzik, hogy nagy a baj. Jelen helyzetben annyit tehetünk, hogy otthon maradunk és senkivel nem érintkezünk. A koronavírus megmutatta, hogy sokkal többen tudják otthonról végezni a munkájukat, mint azt maguk is gondolták volna és a távoktatás is így vagy úgy, de beindult valahogy. Óriási önfegyelemre van most szükségünk, mert nagyon sok múlik azon, hogy mennyire tudjuk lelassítani a vírus terjedését.

A kutyasétáltatás nem maradhat el!

Nálunk még nincs érvényben kijárási tilalom, egyelőre kijárási korlátozás van érvényben 2020. március 28. napjától. A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete a kijárási korlátozásról  rögzíti, hogy a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására kizárólag alapos indokkal kerülhet sor. Az okok felsorolása között pedig egyértelműen ott van „az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása”.  Egy dolog biztos, lakásban tartott kutyával muszáj lemenni sétálni.  Kertben tartott kutyával is kell sétálni, de egy ilyen extrém helyzetben egy kerti kutya legalább a dolgát el tudja végezni és a kert nagyságától függően mozogni is tud valamennyit. A lakásban tartott kutya viszont nem, vele muszáj menni legalább egy egészségügyi sétát.

Mit NE tegyél kutyásként vírushelyzetben
  1. Lehetőség szerint ne menj most futtatóba, vagy kizárólag akkor, amikor más nem tartózkodik ott. Próbáld meg elkerülni a gazdik csoportosulását.
  2. Sétálj most inkább egyedül a kutyáddal. Sokan szeretünk társaságban, több gazdival és kutyával együtt sétálni, de ez most nem a legjobb ötlet.
  3. Függeszd fel a csoportos kutyás edzéseket, kutyaiskolát és minden kutyás közösségi találkozást.
  4. Ne engedd, hogy idegenek simogassák a kutyádat. Ezt amúgy sem szoktuk szeretni, de ennek most komoly jelentősége van a vírus terjedésének szempontjából.
  5. Rendelj házhoz kutyakaját, személyes vásárlás helyett.
Mit TEGYÉL kutyásként vírushelyzetben
  1. Sétáljatok kettesben, figyeljetek egymásra.
  2. Játszatok otthon benti játékokat. Nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni. Rejts el például a lakás különböző pontjain jutifalatot, vagy a játékait és kerestesd meg vele.
  3. Süss kutyakekszet, finomságot, például ezeket.
  4. Tanuljatok új trükköket otthon, fáraszd le mentálisan, ha beragadtatok a lakásba. Például ezekkel.
  5. Segíts idősebb gazdiknak, akiknek még a kutyasétáltatás idejére sem javasolt elhagyniuk az otthonukat.

Így vagy úgy, de most sokkal több időt tudunk a kutyáinkkal lenni és ezt megéri okosan kihasználni!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Cover: Pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...