A kutyám nem szeret sétálni! Mit tegyek?

A kutyák kedvenc elfoglaltsága a séta, ugye? A legtöbb gazdi el sem tudja képzelni, hogy milyen lehet az, amikor egy kutya nem szeret sétálni, holott, különösen kölyök és idősebb korban előfordulhat, hogy a kutyáknak egyáltalán nincs kedvük kimenni sétálni, és nem jönnek lázba a póráz látványától.

Különösen a hideg, csapadékos hónapokban megeshet, hogy egyes ebeknek nem fűlik a foga a kinti elfoglaltságokhoz. Akinek fázós kutyája van, az hamar rájön, hogy ilyenkor nincs mit tenni, és nehéz szívvel elfogadja a helyzetet, hogy nem kell a szakadó esőben ácsorognia az utcán.

Az időjárással nem összefüggő tünetek más-más problémára utalhatnak idős és kölyök korban. Idős korban többnyire az általános egészségi állapot romlása, fájdalom és gyengeség áll a háttérben. Érdemes ilyenkor felkeresni az állatorvost és kivizsgáltatni kedvencünket, hogy milyen szervi ok, betegség húzódhat meg a háttérben. Elképzelhető, hogy a probléma kezelhető, és újra együtt róhatjuk a járdákat. Bármely életkorban előfordulhat, hogy a kutyánk egyik pillanatról a másikra nem akar jönni sétálni. Ebben az esetben is érdemes állatorvoshoz fordulni, illetve átgondolni, hogy mi változhatott, mi vehette el kedvencünk kedvét a sétától.

Kölyök korban fordul talán leginkább elő, hogy egy kutyának nincs kedve sétálni. Ezt sok gazdi furcsának találja, pedig, ha belegondolunk, teljesen természetes dolog. A kutyákba nincs genetikailag kódolva a séta szeretete. Míg a labdázás, a huzakodás és a más kutyákkal való játék a legtöbb kutyában ösztönös viselkedés, addig a séta és a séta élvezete tanult dolog. A sok közös séta során szerzett jó élmények szerettetik meg a kutyával magát a sétálást. Nekünk kell tehát megtanítani kedvencünknek, hogy a séta jó, izgalmas, élvezetes kikapcsolódás.

Pár tanács, amely segíthet, hogy a kedvetlen kölyökkutyák kedvet kapjanak egy jót sétálni:

Kényelmes felszerelés: válasszunk megfelelő méretű, kényelmes és jól illeszkedő hámot/nyakörvet és pórázt. Egy pár kilós kiskutya számára akár egy 15-20 dkg-os nyakörv is nehéz lehet, figyeljünk erre.

Kellemes élmények: először csak rövidebb sétákra induljunk, ne terheljük túl a kiskutyát. Hagyjuk, hadd térképezze fel a környezetét, hadd szaglásszon kedvére. Semmiképpen se rángassuk a pórázát, ez sérülésveszélyes és elveheti a kedvét a sétától.

Móka és kacagás: vigyük a kedvenc játékát, és a séta közben álljunk meg játszani. Ezáltal kellemes élmények érik, és rájön, hogy nem csak otthon érezheti jól magát velünk.

Pozitív megerősítés: ha nehezen megy a séta, érdemes eleinte egy kicsit szabadabban engedni a kiskutyát. Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy mindent hagyjunk rá! Jutalomfalattal és gyengéd módszerekkel már az első alkalomtól kezdve tanítgassuk a helyes pórázon való sétára és arra, hogy ránk figyeljen, ha kint vagyunk az utcán.

Külső segítség: ha úgy érzed, mindent megpróbáltál, és mégsem megy, kérd szakember segítségét. Olyan oktatót, trénert keress, aki jártas a kölyökkutyák képzésében és pozitív, erőszakmentes módszerekkel tud segíteni nektek.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...