A leggazdagabbak egy százaléka dupla annyi szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint a legszegényebbek 50 százaléka
Egy legújabb ENSZ-jelentés szerint a világ leggazdagabb embereinek egy százaléka több mint dupla annyi szén-dioxid-kibocsátást okoz, mint a legszegényebbek 50 százaléka együtt.
Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEO) kibocsátási különbségekről szóló jelentésében tette közzé ezt az igen jelentős aránytalanságot és megállapította, hogy a leggazdagabbaknak sürgősen csökkenteniük kell a karbonlábnyomukat, hogy a felmelegedés ne öltsön veszélyes mértéket már ebben az évszázadban.
Hét százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a járvány miatt
A jelentés szerint a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 7 százalékkal csökkent idén a világjárvány miatt, de ez a csökkenési ütem – ha így is maradna – csak 0,01 Celsius-fokkal mérsékelné a felmelegedést 2050-ig. A jelentés megvizsgálta a kormányok vállalásait a kibocsátás visszafogására, de az egyes emberek életmódjának és fogyasztási mintázatának szerepét is elemezték. Az eredmény pedig nem meglepő, de mégis sokkoló. A legnagyobb jövedelmű 10 százalék használja fel a szárazföldi közlekedés energiájának mintegy 45, a légi közlekedés által fogyasztott energia nagyjából 75 százalékát. A legszegényebb 50 százalék ugyanebből 10 és 5 százalékot vesz igénybe.
Tizedére kellene csökkenteniük a fogyasztást
Ha a világ 1,5 fok alatt akarja tartani a melegedést, akkor fejenként 2,5 tonnára kell visszaszorítani a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a legszegényebb 50 százalék számára még növekedést is jelentene, a legnagyobb keresetű tíz százaléknak azonban körülbelül a jelenlegi tizedére kell mérsékelnie a fogyasztását, a leggazdagabb egy százaléknak azonban drámaian kellene visszafognia magát.
A nemzetközi légi közlekedés visszafogása fejenként majdnem 2 tonnával, a háztartások megújuló energiára váltása nagyjából másfél tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást.
A kutyák ökológiai lábnyoma
A kutyák táplálékának előállítása – különösen a nyers hús – bizony sokba kerül a bolygónak. A kutyák életmódja és táplálkozása legalább annyira káros ökológiai szempontból, mint az emberek táplálkozása által okozott kár egynegyede. A kizárólag nyers hússal etetett állatoknál ez még nagyobb. A szakértők szerint nem csak környezetvédelmi okokból nem szerencsés kizárólag hússal etetni a kutyákat, hanem egészségügyi szempontból sem. A kutyák ugyanis mindenevők, így nem csak húsra, de például zöldségekre is szükségük van.
Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: MTI
Cover: pexels