Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Mennyire intelligens a kutyád? Most letesztelheted

Vajon a kutyád tényleg annyira intelligens, mint gondolod? Vagy esetleg csak elfogult vagy? Itt az ideje, hogy megbizonyosodj róla.

A legtöbb gazdi ugyanolyan elfogult saját kutyájával szemben, mint egy szülő a gyereke iránt. Kutyánk egyes megnyilvánulásából, viselkedéséből sokan gondoljuk úgy, hogy átlagon felüli intelligenciával rendelkezik, de legalábbis nagyon magassal.

A kutyák általában egy nagyjából 4 éves gyerek intelligenciájával rendelkeznek, néhány kutya azonban valóban magasabb eredményt produkál, legalábbis a gazdik szerint. Amikor a kutya megtalálja az elrejtett játékot vagy kitalálja, hogyan kell kinyitni az ajtót és pontosan megérti amit mondunk neki, akkor már az átlagnál okosabbnak, intelligensebbnek hisszük.

Az intelligencia nem egyenlő az ösztönös viselkedéssel

Vajon a fent említett példák a kutya magas IQ értékére utalnak? Nos, igen is meg nem is. Az intelligencia a gondolkodás, érvelés és megértés képessége, szemben az automatikus vagy ösztönös cselekvéssel. Pedig a kutyák viselkedésének nagy része ösztönös. Az intelligenciát még embereknél is nehéz meghatározni és mérni. A kutyák IQ-jának mérése még ennél is bonyolultabb. Olyan tesztekre van hozzá szükség, melyek biztosítják, hogy a kutyák végiggondolják a problémát és nem csupán ösztöneikre hagyatkozva cselekedjenek. Egy border collie például ösztönösen terelgeti a juhokat, csirkét, nagyjából mindent, ami mozog. A border collie-t az egyik legokosabb fajtának tartják, a terelés mégis ösztönös számára.

Így lehet mérni a kutyák IQ-ját

Az alábbiakban azokat a fontos szempontokat találod, amit egy kutyánál meg kell figyelni, ha az IQ értékére vagyunk kíváncsiak. Vannak feladatok, amiket elvégezhettek, de azt is figyelni kell, hogy a kutya bizonyos szituációkban hogyan viselkedik.

  • Hogyan reagál a vezényszavakra, jelekre. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban reagál az olyan egyszerű vezényszavakra, mint az ül vagy marad, annál magasabba az IQ-ja. Természetesen ehhez megfelelő oktatásra, képzésre van szükség. Ha a kutya nem kapta meg a megfelelő képzést, vagy rosszul rögzült benne egy-egy jelzés, az a gazdi hibája.
  • Mennyire figyel a környezet változásaira. Rejtsd el a labdáját vagy játékát. Észreveszi, hogy már nincs ott? Elkezdi keresni? Ha igen, akkor valószínűleg magas IQ-val van megáldva.
  • Teszteld a problémamegoldó képességét. Helyezz el egy jutalomfalatot vagy játékot egy doboz alá. Figyeld meg, hogy mennyire szeretné megszerezni a kincset, törekszik a megoldásra, vagy a gazditól várja, hogy oldja meg a helyzetet? Ha magától próbálkozik és esetleg meg is oldja, az magasabb IQ-ra utal.
  • Figyeli a beszélgetést és követ azt? A kutyák képesek követni az emberi beszélgetést, annak jelentését. Amikor valakivel beszélgetsz a kutyád közelében, figyeld meg, hogy a kutya mennyire követi az interakciót. Figyeli azt, aki beszél? Mutat érdeklődést? A kutyák az emberi arckifejezésből képesek olvasni, ezen keresztül képesek értelmezni az ember érzelmeit.
  • Tudatos viselkedés. Ha a kutyád valaha megpróbálta már elrejteni előled az általad rossznak vélt viselkedés nyomait, akkor valószínűleg igen magas IQ-val rendelkezik. Például egy megrágott cipőt vagy zoknit gondosan eltűntet a szemed elől. Ez egy nagyon fontos jele annak, hogy a kutya felismerte, hogy a te igényeid eltérnek az övétől, mely az intelligencia fontos jele.

A kutya intelligenciáját nagyjából meg lehet saccolni a fentiek segítségével, de ne feledjük, még a legintelligensebb kutyának is szüksége van tanulásra, nevelésre és folyamatos gyakorlásra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnessmagazine.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...