Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyahátizsák, kutyakenguru – Melyiket válasszam?

Pár évvel ezelőtt, amikor megvettem az első kutyahátizsák hordozómat még elég nagy feltűnést keltett a városban. Még ma is sokszor megállítanak minket egy-egy fotó erejéig, de tény, hogy most már nem számít annyira különleges látványnak egy „hordozós” kutya.

A mi esetünkben egészségügyi oka van, hogy bizonyos esetekben hátizsák-lakó lesz a kutya, de számos más praktikus oka is lehet, amiért úgy dönthet egy gazdi, hogy szüksége van hordozóra. Lehet szó idős korról vagy mozgásszervi problémáról, a hordozó jól jön, ha fizikailag esetleg nem bírja már úgy a kutyád a terhelést, mégsem szívesen hagynád otthon.

Hordozó kistestű kutyáknak – SlowTon; amazon.com

A legkisebb kutyák esetében ez egészen egyszerű kérdés: egy toy vagy teacup méretű kutyus könnyedén elfér ölben, akár egy nagyobb zsebben vagy kisebb táskában. Ha nem tud lépést tartani a gazdikkal vagy a tömegben féltik az épségét, akkor csak felveszik. A kutyahátizsák vagy kutyakenguru általánosságban 3 és 10-15 kg közötti kutyák esetében lehet jó választás. Őket ölben cipelni már nem kényelmes, ugyanakkor háton vagy mellkason elbírja őket a gazdi.

Kutyakenguru vagy kutyahátizsák?

Az alapvető különbség az, hogy a hátizsákban értelemszerűen a hátunkon visszük a kutyát, míg a kenguru a mellkasunkra fekszik fel, így a kutya előttünk helyezkedik el.

A kenguru előnye, hogy a gazdi folyamatosan szemmel tarthatja a kutyát, illetve kényelmesen le is lehet ülni vele, például tömegközlekedésen. Egyszerűbb fel- és levenni, illetve ki- betenni a kutyát, mint a legtöbb hátizsákba. Viszont ha kibomlik a cipőfűződ, és be kell kötnöd, akkor komoly problémával nézel szembe!

Kutyahátizsák – Kurgo; amazon.com
Kutyahátizsák – K9Sportsack; amazon.com

Hosszútávon, túrázáshoz, kiránduláshoz a hátizsák kényelmesebb viselet a gazdinak és a kutyának is, mivel a hátizsák megfelelő alátámasztást ad a gerincnek. A két piacvezető márka, a Kurgo és a K9 Sportsack termékeit állatorvosok bevonásával tervezték. A kutyahátizsák viselése nagyjából hasonló, mint egy jól megpakolt túrahátizsáké, csak néha mozog, és nézeget a vállad felett. Mozgásszabadság szempontjából is hasonló az élmény, tehát emelkedőn, lejtőn, csúszós-sáros terepen is megállja a helyét. A hátránya az, hogy pár percet igénybe vesz, amíg leveszed és kihámozod belőle a kutyát, illetve a fordítottja is.

Városban, rövidebb utakra nálunk a kutyakenguru vált be, míg minden más körülmények között a kutyahátizsák viszi a prímet.

Zárt hordozó vagy láblógatós modell?

Zárt háton is vihető box – SlowTon; amazon.com

A hátizsákos és kengurus modelleknek több változata van. Az első verzió, ami úgy néz ki, mintha egy textil boxot tennénk a hátunkra két pánttal. Ezek általában jól szellőznek, és a jobb minőségű darabok rendelkeznek IATA minősítéssel, ami lehetővé teszi a repülőgépen történő szállítást. Ezeket a modelleket pontosan erre találták ki: a gépen a boxban utazik a kutya, míg a reptéren, átszálláskor csak a hátára kapja a gazdi és nem kell kézben cipelni. Ugyanez igaz lehet más közlekedésre, ahol szükség lehet egy hordozható boxra. Mivel nem a hétköznapi közlekedésre és főleg nem túrázásra szánták őket, ezért nem is alkalmasak erre a célra.

Láblógatós kutyakenguru – WhizzoTech, amazon.com

Sokan kedvelik azokat a hordozókat (elsősorban kengurukat), amikből kilóg a kutya lába. Ez a kivitel akkor lehet jó választás, ha fontos a szellőzés, vagy a kutya nem bírja a zártabb hordozókat. Ezek a típusú kenguruk általában legfeljebb 5-8 kg teherbírással rendelkeznek, és kevesebb mozgásszabadságot nyújtanak a kutyának, mint a zártabb hordozók.

Hogyan válasszak?

Mielőtt választanál, érdemes átgondolni, hogy hol, milyen távon és milyen körülmények között fogod használni a hordozót? Városban, terepen, biciklivel vagy tömegközlekedéssel? A kutyád súlyát és a saját erőnlétedet is vedd számításba. A hátizsákok általában kényelmesebbek nagyobb testű kutyákkal is, akár 25 kg testtömegig kaphatók, míg a kenguruk általában 10 kg-ig, és ez nem véletlen. Egy 10 kg-s kutyával a kenguruban már jelentősen terheled a derekadat és a válladat, és a mozgástartományod is beszűkül, míg egy 10 kg-os hátizsákkal viszonylag egyszerűen tudsz mozogni.

Ár, minőség

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy a 8 dollárért kínált hordozó valószínűleg nem lesz olyan tartós és kényelmes, mint egy minőségi, gyártói garanciával kínált darab. Nagyon széles a választék online, ezért, ha jó minőségű, tartós és kényelmes darabot keresel, akkor az alábbiakra figyelj a leírásban:

  • minősítés, garancia
  • visszaküldés, csere
  • teherbírás
  • pontos méretek
  • anyagösszetétel
  • szellőző panelek
  • széles, kényelmes vállpántok
  • több tartó pánt a mellkason, derékon – különösen nagyobb kutyák esetén!
  • biztonsági csatok a kutyának
  • merev, stabil fenék rész
  • videók és tutorialok a termék használatáról

 


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz!

Forrás: https://pawleaks.com/best-dog-carrier-backpacks/
Képek: https://www.amazon.com/SlowTon-Adjustable-Breathable-Shoulder-Carrying/dp/B07HKGKQQF; https://www.amazon.com/SlowTon-Backpack-Approved-Foldable-Carrying/dp/B07WCTVQNW/ref=sr_1_2?dchild=1&keywords=slowton+pet+carrier+airline&qid=1604475650&sr=8-2; https://www.amazon.com/Kurgo-G-Train-Backpack-Carrier-Adventurous/dp/B07CRS4FWW/ref=sr_1_2_sspa?crid=AS0SKZQQJMSI&dchild=1&keywords=kurgo+backpack&qid=1604475703&sprefix=kurgo+%2Caps%2C276&sr=8-2-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUExR1BIM1hKSTZZWFpNJmVuY3J5cHRlZElkPUEwNTI3NTg4MkxBMjlHUDBBRFVQVyZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwMDE0NTE1RzBVREQ1QVVIQ1RPJndpZGdldE5hbWU9c3BfYXRmJmFjdGlvbj1jbGlja1JlZGlyZWN0JmRvTm90TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ==
https://www.amazon.com/K9-Sport-Sack-Adjustable-Veterinarian/dp/B074G3LQZG/ref=sr_1_7?crid=AS0SKZQQJMSI&dchild=1&keywords=kurgo+backpack&qid=1604475804&sprefix=kurgo+%2Caps%2C276&sr=8-7

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...