Saját KB bal
Saját KB jobb
FB/IAR

A pálmaolaj ártatlan áldozatainak szomorú története

A pálmaolaj vagy más néven pálmazsír jelenleg az egyik legolcsóbban előállítható növényi zsiradék, melynek kitermelése óriási károkat és veszteséget okoz az ökoszisztémának.

A pálmazsírból az élelmiszeripar nagyjából évente 32 millió tonnát használ fel, ott van szinte minden növényi zsiradékot tartalmazó élelmiszerben és tisztálkodó szerekben is. Csokoládé, margarin, pattogatott kukorica, kekszek, készételek – csak pár dolog, ami biztosan pálmazsír felhasználásával készül.

Életeket követel

Indonéziában elképesztő ütemben irtják az esőerdőket azért, hogy legyen hely a pálmaültetvényeknek, mely kiszolgálja az élelmiszeripar döbbenetes és egyre növekvő pálmazsír igényét. Az International Animal Rescue (IAR) nemzetközi állatmentő szervezet nap mint nap küzd az erdőirtás áldozatainak mentésével, a károk enyhítésével.  A napokban tettek közzé egy elképesztően aranyos és cuki fotót közösségi oldalukon, melyen két apró orangután bébi szundikál békés nyugalomban. Gito és Asoka éppen délutáni pihenésüket töltik a délelőtti tanulóidő után. Gondozóik azokat a létfontosságú dolgokat próbálják megtanítani nekik, melyek nélkülözhetetlenek lesznek számukra, ha visszakerülnek egyszer a vadonba.

Gitót egy kartondobozban találta meg a szervezet munkatársa, borzasztó állapotban. Súlyos bőrbetegségben szenvedett, nem sok esélyt adtak neki a felépülésre. A kitartó gondozásnak és szeretetnek hála végül meggyógyult és minden esélye megvan a teljes életre. Asoka is legyengült és kiszáradt állapotban került a menhelyre, pedig mindkét kölyöknek az anyja mellett lenne még a helye.

Fotó: FB/International Animal Rescue
A cukiság és ami mögötte van

A fotó valóban szívet melengető cukiság, de muszáj mögé nézni és látni azt a tragédiát, melyet a mohó élelmiszeripari igény és a túlfogyasztás okoz.  Ezek az állatok ahelyett, hogy az anyjukkal élnének szülőhelyükön, természetes környezetükben, egy menhelyen cseperednek fel és tulajdonképpen már az is csoda, hogy élnek. Gitó és Asóka csak kettő a rengeteg otthonát, életét vesztett orangután, szumátriai tigris, orrszarvú és elefánt közül, akik az erdőirtásnak estek áldozatul.

Mit tehetsz ellene?

Nagyon egyszerű. Ne vásárolj olyan terméket, melyben pálmazsír van.  Szívem szerint én ugyanúgy kötelezném a gyártót arra, hogy sokkoló, haldokló orangután bébi fotókat helyezzenek el a pálmazsír tartalmú terméken, mint ahogy a cigaretta dobozaira haldokló embereket tesznek. Ez nyilván soha nem fog megtörténni, hiszen egy orangután élete semennyit nem ér az élelmiszeripar termelte óriási profithoz képest.  A kivágott, elpusztított esőerdőkről pedig már ne is beszéljünk. Pedig biztos vagyok benne, hogy sok jóérzésű ember tenné vissza a polcra a terméket, ha tudná, hogy milyen áldozatok révén kerül a kosarába majd a családi asztalra.  Legyél tudatos és gondolkodó fogyasztó. Szánj egy kis időt az összetevők átnézésére és keress alternatívát a pálmazsír tartalmú termékek helyett. Nagyon lassú és hosszú folyamat, de ha csökken a kereslet, csökkenni fog a termelés is. Legyél ennek Te is részese! 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...