Saját KB bal
Saját KB jobb

Csuklás – Miért csuklik a kutyám, és mit tegyek, hogy abbahagyja?

A csuklás alapvetően nem különösebben veszélyes, ám annál kellemetlenebb dolog, különösen, ha huzamosabb ideig nem múlik el.

A csuklás okai

A csuklás valójában a rekeszizom görcsös összerándulása, amely hirtelen belégzést hoz létre. A levegő gyors beáramlása okozza a vicces hangot.

A csuklást két agyi ideg működése hozza létre, melyek közül az egyik a gyomorral és a nyelőcsővel áll összeköttetésben, ezért gyakoribb, hogy étkezés után fordul elő. Maga a csuklás jelensége már csecsemő- és kölyökkorban is megfigyelhető, állítólag a szopóreflexszel van összefüggésben.

A csuklást előidézheti, ha a kutyánk túl sok levegőt nyelt evés vagy ivás során, de izgatottság, heves érzelmek, stressz és idegen test vagy irritáció is okozhat csuklást. Ez utóbbi esetekben a csuklás csak egy tünet, amely nem valószínű, hogy gyorsan elmúlik, ezért érdemes állatorvoshoz fordulni.

Mit tehetünk, hogy elmulasszuk a csuklást?

Mivel a rekeszizom görcséről van szó, ezért segíthet, ha megpróbáljuk ellazítani azt. Erre bevett módszer a lassú, kortyonkénti ivás. Igazság szerint a kutyák csak akkor isznak, ha szomjasak, úgyhogy ez ritkán válik be náluk, de érdemes egy próbát tenni.

A rekeszizom lazítására a másik módszer a masszázs, simogatás. Különösen akkor érdemes ezzel próbálkozni, ha a kutyánk érzelmi okból csuklik. Ilyenkor a gyengéd simogatás, masszázs segíthet, hogy oldódjon a feszültség, ellazuljanak az izmok, egyúttal a rekeszizom is.

Ha kutyánk jellemzően evés után csuklik, akkor elképzelhető, hogy túl gyorsan eszik, habzsol. Ez leginkább a kölyökkutyák esetében gyakori. Figyeljünk rá, hogy lassabban egyen, etessük kisebb adagokban vagy szerezzünk be egy habzsolást gátló tálkát.

Az evés utáni csuklás másik oka a táplálkozás lehet. Lehet, hogy érdemes változtatni a kutyánk étrendjén, és száraz táp helyett esetleg nedves eledelt vagy otthon főzött, nyers táplálást bevezetni.

Ha minden próbálkozás ellenére a csuklás nem szűnik, kutyád hányni vagy öklendezni kezd, esetleg fullad vagy ha kutyád gyakran csuklik, keresd fel az állatorvost!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pawleaks.com/how-to-get-rid-of-dog-hiccups/
Videó: Animal Planet YouTube; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...