Saját KB bal
Saját KB jobb

Túlsúlyos a kutyám, mit tegyek?

Civilizációs betegség? Luxus élet? Kényeztetés? A túlsúly a kutyák között is elterjedőben van: egyes felmérések szerint a kedvencként tartott kutyák 60%-a túlsúlyos. Az elhízás, a túlsúly pedig komoly egészségügyi kockázatokat rejt, csökkenti a kutyák életminőségét, és akár az életüket is megrövidítheti. De mit tehetünk ellene?

Először is, keressük fel az állatorvost!

A kutyáknál többnyire nem 5-10 kg-os túlsúlyról beszélünk (bár sajnos ilyen is előfordul), hanem a testmérethez képest érzékelt súlygyarapodásról. Egy 5 kg alatti kutyánál egy pár-tíz-dekagramm is lehet, amit nehéz észrevenni, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a testtömeget és kérjük ki az állatorvos véleményét az ideális testsúlyról.

Ha túlsúlyos vagy elhízott a kedvencünk, akkor azonnal lépéseket kell tennünk – szó szerint!  A mozgás a legjobb barátunk, ha szeretnénk lefaragni a kutyánk zsírpárnáiból. Hosszabb séták, gyakoribb kirándulások, esetleg valamilyen kutyás edzés nagy segítség lehet, hogy több kalóriát égessünk. Ezzel ráadásul a kutyánk közérzete és általános fizikai állapota is javul. Fontos a mértékletesség: a napi mozgás mennyiségét fokozatosan növeljük, hogy a kutya és mi is hozzáedződjünk a terheléshez.

A mozgás mellett a diéta is elengedhetetlen!

Ellenőrizzük a kutya napi étrendjét: a tápok csomagolásán található ajánlás szerint állapítsuk meg, mekkora az ideális adag.  Ha a tápon kívül mást is kap enni, akkor azt is számítsuk bele. Vessük össze a bevitt kalóriák mennyiségét a mozgással elégetett kalóriák mennyiségével és az előbbit csökkentsük, az utóbbit növeljük.

Hasznos tanácsok a fogyókúrához

  • Diétás tápok: az állatorvos segítségével választhatsz kedvencednek teljes értékű, de csökkentett kalóriatartalmú eledelt.
  • Napi többszöri etetés: kiegyensúlyozottabban oszlanak el a kalóriák, elkerülhető az éhségérzet.
  • Habzsolásgátló-tál: a kutya lassabban eszik, így észreveszi, ha már jóllakott.
  • Etető labda, játékos etetés: szórakoztatóbb és közben dolgozik is a falatokért.
  • Aktivitás, fokozatosság: fokozatosan, minden nap végezzetek együtt valamilyen testmozgást. Rossz időben bent is játszhattok.
  • Folyamatos ellenőrzés: rendszeresen ellenőrizd a kutyád testtömegét, hogy lásd, hogyan haladtok az ideális testsúly felé. Ha elbizonytalanodnál, fordulj az állatorvoshoz!
Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Képek: flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...