Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyát tartasz? Óvatosan az otthoni maradékokkal – nem minden való a kutyának!

A történelem során az emberek elfogadták a kutyákat, mint barátot, és sokáig a maradékok eltakarítására is használták. Nagyszüleink idejében az ölebek szintén kaptak az utolsó tányér paprikás krumpliból, csak kevés száraz eledel volt a boltokban. Persze, néhány emberi falat nem árthat meg a kutyáknak, azonban fontos, hogy az egészségüket is szem előtt tartsuk. Általában sok étel káros vagy egyenes mérgező, így a négylábú társaink rosszulléttel, hányással, de akár szívleállással is reagálhatnak egy rossz falatra. Kutya és kutya között is rengeteg különbség van, csak azért mert a szomszédnak bevált valami, nekünk nem kell próbálkoznunk vele.

Sokan nem tudnak ellenállni a könyörgő tekinteteknek. A legtöbb házban tipikus jelenet az, amikor a kis kedvenc az asztalhoz közel ül, és csak arra vár, hogy leessen valami a földre. Ilyenkor erősnek kell lennünk, sem nekünk, sem a kutyának nem jó, ha folyton kunyerál. Tanítsuk meg neki, hogy ez a mi ételünk, és neki nem kell belőle ennie. Az elején nehéznek tűnhet, azonban sok bosszúságot megspórolunk magunknak és a vendégeinknek is. De mi az, amit semmilyen körülmények között nem érdemes adni nekik?

Tiltólistás ételek

  • A túl zsíros és nagyon fűszeres ételek az ember hasát is megülik, nehogy a kutyákét. Ráadásul az ebek anyagcseréje más, így hasmenéssel vagy hányással fognak reagálni. A puffasztó ételekhez tartozó káposzta és hagymafélék emellett mérgezőek is nekik. A mai divat szerint sokan reggelente zöld, az emberre egészséges itallal itatják a kutyájukat, azonban nekünk nem kell a divatot követni.
  • A szőlő, így a mazsola is kifejezzen káros a kutyákra nézve, bár nem mindegyiknél jelentkeznek tünetek. Nagyjából 10 g szőlő elegendő ahhoz, hogy az arra érzékeny kutyáknál mérgezés tünetei jelenjenek meg. Ez abban látszik, hogy hányást, hasmenést, bélrendszeri zavarokat okoz, és a vizeletükre is hatással lehet. Legrosszabb esetben veseelégtelenséghez vezet, és a kutya halálát is okozhatja. Érdekes, hogy a tünetek nem jelentkeznek minden kutyánál, azonban csak ezért nem érdemes kísérletezni.
  • Napjainkban egyre felkapottabb az avokádó, mivel rengeteg jó tulajdonsága van. Itt ki kell emelni, hogy ezek a jó tulajdonságok az emberre értendőek, mivel a háziállatokra különösen mérgező lehet. Vannak olyan fajtái, amik persin zsírsavakat tartalmaznak. Ez az ember számára ártalmatlan, azonban a kutyánál légzési nehézségeket, hasüregi felhalmozódást, hasmenést és köhögést eredményezhet.
  • A diófélék szintén nem jók az ebeknek. Ide tartozik a hagyományos földimogyoró, az éretlen vagy fekete dió és a makámdió is. Amellett, hogy magas a zsírtartalmuk, fogyasztásuk epilepsziás rohamokat okozhat, esetleg hányást és remegést. Ezek a tünetek szintén nem jelentkeznek az összes kutyánál, azonban ne hagyjuk, hogy egyenek belőle, főleg ne nagyobb mennyiségeket. A dióféléknél meg kell említeni a csipszeket is, amik bár nem halálosak, de gyomorproblémát okozhatnak.

Ha burgonyát akarunk a kedvencünknek adni, akkor azt csak főtt és megpucolt formában tegyük. A főtt rizs szintén jó lehet, akkor is alkalmazni szokták, amikor az eb fel van fújódva. Ha szeretnénk neki valamilyen gyümölcsöt adni, akkor csak egy kevés banánt, vagy pucolt almát tegyünk eléjük, de ha tehetjük, akkor hagyatkozzunk a minőségi kutyakajára. Az óvatosságunk az állatorvosi számlától és a szenvedéstől is meg fog kímélni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...