Saját KB bal
Saját KB jobb

Ismerd fel a fogbetegségeket ezekből a jelekből

A kutyák fogápolása nagyon fontos, viszont méltánytalanul elhanyagolt téma. Bár a kutyák foga nem szuvasodik és nem „lyukad” ki, mint az embereké, számtalan problémát okozhat az elhanyagolt és nem megfelelően ápolt fogazat.

Számos tévhit és rossz szokás kering a kutyák fogápolásával kapcsolatban, például sok gazdi azt gondolja, hogy a rossz lehelet a kutya „velejárója” és azt el kell viselni, mert a szájukban lévő baktériumok ilyen szagot képeznek. Ez természetesen nem igaz, és a rossz szájszag sok esetben fogászati betegségre utal. A fogmosás szükségességével vagy éppen ellenkezőleg – feleslegességével kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. A kutyák fogának mosása bizony nagyon hasznos szokás, de például emberi fogkrémet használva már kifejezetten káros, sőt mérgező tud lenni a nagy mennyiségű fluorid és az egyre gyakrabban használt xylitol miatt.

Az egészséges fogazat a megfelelő táplálkozás és emésztés első állomása és fontos feltétele.  Ha a kutya nem tud, vagy nem megfelelően rág egy rossz vagy hiányzó fog miatt, úgy a táplálék nagyobb darabokban kerül a gyomorba és nem keveredik megfelelően a szájban a nyállal, mely előkészíti az emésztést. Fontos tehát, hogy idejében észrevegyük a fogbetegség első jeleit és kezeltessük a problémát.

Ha ezeket a tüneteket észleled kutyádon, valószínűleg fogászati problémával álltok szemben:

 • piros, gyulladt fogíny
 • rossz lehelet
 • fogvesztés
 • elszíneződött fogak
 • törött fog
 • érzékeny a fogíny és a száj környéke
 • étel kiköpése vagy egyben lenyelése
 • vérzés a szájban
 • étvágyvesztés
 • súlyvesztés

Érdemes ilyenkor azonnal felkeresni az állatorvost, hogy tisztázzátok a problémát és megelőzzétek a fogvesztést vagy komolyabb bajt.

kutyabarat kutyabarát

Mi, gazdik viszont sok mindent tehetünk azért, hogy megelőzzük ezeket a problémákat. Az alábbi 5 pontot szem előtt tartva csökkenthetjük a fogbetegségek kialakulásának veszélyét és megóvhatjuk kutyánk egészséges fogazatát.

 1. Olyan táplálékkal etesd, mely rágásra ösztönzi a kutyát.  A jó minőségű tápszemcsék legtöbb esetben fogtisztító hatással is rendelkeznek, a BARF étrendes kutyáknak pedig a nyers csontok fogyasztása miatt sokszor minimálisra csökken a fogkő képződése.
 2. Használj fogtisztító rágcsálnivalót a kutyádnak, de figyelj arra, hogy sok ilyen jutalomfalat tele van mesterséges színezékkel és vegyszeres kezelésen esett át, ezért inkább természetes állati eredetű rágcsákat válassz, például szárított nyúlfül vagy malacfül, illetve egyéb szárított finomságok.
 3. Azoknál a kutyáknál, akik kevésbé rágcsálósak, idősebbek, már elhullott pár foguk, nagyon hasznos az akár napi gyakoriságú fogmosás. Viszont ne feledd, hogy ne emberi fogkrémet használjatok, csakis kutyáknak kifejlesztett terméket.
 4. Ellenőrizd a kutyád szájüregét akár heti gyakorisággal is. Rá kell szoktatni a kutyádat, hogy engedje a szájüreg vizsgálatát. Nézd meg a fogínyeket, a nyelvet, a nyelv alatti részt, szájpadlást. Ha bármilyen eltérést látsz (elszíneződés, csomók, vérzés) értekezz az állatorvossal.
 5. Bizonyos időszakonként – ez minden kutyánál más – vidd el a kutyádat fogkőleszedésre az állatorvoshoz.

Vigyázzunk és figyeljünk kutyáinkra, fogas kérdésekben is.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás:  healthypets.mercola.com

Fotó: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...