Saját KB bal
Saját KB jobb

A hőgutát 68 százalékban forró levegőn tett egyszerű séta okozza

Több mint 900 ezer kutya kórlapját tanulmányozta át egy angol egyetem, hogy kiderítsék a hőguta legfőbb okozóját. Az eredmény több szempontból is érdekes lett.

Az angliai Nottingham Trent Egyetem és a Royal Veterinary Collage közös kutatása azt vizsgálta, hogy a kutyák milyen körülmények között és milyen okból kapnak leginkább hőgutát. A tanulmány egyértelműen megállapította, hogy az esetek döntő többségében a hőguta erőkifejtés vagy testmozgás miatt következik be.  Ez lehet egy egyszerű séta, játék vagy futása a meleg levegőn.  A hőgutás esetek 74 százalékát ez okozza.

Meglepő statisztika

A közel 900 ezer Nagy-Brittaniában élő kutya kielemzett kórlapjából kiderült, hogy 1222 részesült orvosi ellátásban hőguta ellen, legalább egyszer az életében.  Volt olyan év, hogy 400 kutya került hőgutával orvoshoz. Összességében a hőgutát kapott kutyák 14,2 százaléka elpusztult.  A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása azonban az, hogy az esetek 68 százalékában a forró levegőn tett egyszerű séta után következett be az állatoknál hőguta.  Önmagában a forróság, meleg idő miatt csupán 13 százalékban, felforrósodott autóban tett utazás vagy várakozás miatt pedig 5 százalékban.  További kiváltó tényezők között szerepelt még az orvosi beavatkozás, a kutyakozmetikai kezelés, meleg épületben tartózkodás vagy takaró alá szorulás.

Bizonyos fajták veszélyeztetettebbek

Az idősebb kutyák, kanok, kölykök és bizonyos fajták sokkal jobban ki vannak téve a hőguta veszélyének. Kanoknál és kölyköknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik a hőguta testmozgás miatt, ugyanez a helyzet a csau-csau, angol és francia buldog, angol springer spániel, Cavalier King Charles spániel és staffordshire terrier esetében is.  Sok esetben már az is növelte a kockázatot, hogy meleg időben a ezek a kutyák kint tartózkodtak a szabadban.

A hőguta korai, de azonnal felismerhető jelei közé tartozik a lihegés, a piros vagy sötét fogíny és nyelv, a zavarodottság, az összecsukláshoz vezető bizonytalan járás, hasmenés, hányás és akár kómához vezető roham. Ilyen tüneteket produkáló kutyákat azonnal le kell hűteni és orvoshoz vinni, mert a hőguta  sajnos viszonylag gyorsan halálos kimenetelű is lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

Fotó: unsplash

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...