Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák és a hőség – Röviden és tömören

A napokban már folyamatosan 30°C fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Az állandósult magas hőmérséklet a kutyákra is erősen hat, érdemes tehát röviden szólnunk az alapvető nyári praktikákról és veszélyforrásokról hőség idején.

Autó

Pár percre se hagyd a kutyát a nyári hőségben az autóban. A tűző napon, zárt autóban a levegő akár húsz perc alatt is elérheti a 60°C-os hőmérsékletet. Ha nem tudod elképzelni, nézd meg a videón 0:47-től.

 

Folyadék

Még rövid sétára is vigyél magaddal friss, tiszta ivóvizet. A pocsolyából ivás, különösen melegben számos fertőzés kockázatát hordozza. Kiránduláskor akkor is legyen nálad elég víz a kutyádnak is, ha az útvonal érint forrást is, száraz nyarakon ugyanis lehet, hogy csak hűlt helyét találod a víznek. Otthon a lakásban és a kertben is legyen a kutyádnak mindig friss, tiszta és hűvös ivóvize.

Forró aszfalt

Ha forró a kezednek, forró a kutyád talpának is. Ezzel a módszerrel állapíthatod meg, mikor túl forró az aszfalt, azaz, mikor NEM alkalmas arra, hogy sétáljatok! Forróságban a kutyacipőt csak átmeneti megoldásként használd, mert a kutyák a talppárnájukon hűtik magukat, és a zárt cipő akadályozza ezt.

Hideg víz

Nincs is jobb, mint a vízparton hűsölni a kánikulában. Figyelj, hogy a kutyádat is fokozatosan szoktasd hozzá a hideg vízhez, felhevült ebet ne engedj hideg vízbe ugrani!

Hűtőmellény

A hűtőmellény kapcsán megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szeretik, míg mások szerint úri huncutság. Röviden: ha a kutyád otthon van a klimatizált lakásban, és eszetekbe se jut kimozdulni a melegben, akkor több mint valószínű, hogy nem lesz rá szükséged. Ellenben, ha kirándultok, utaztok, sportoltok együtt, és észreveszed, hogy a kutyád liheg, lassul, és felhevült, akkor érdemes lehet hűteni. Nem feltétlenül kell ehhez kánikula: már 20°C körüli hőmérsékletben is hasznos lehet a mellény – a kutyád fajtája, kora, szőrzete és a fizikai aktivitás mind befolyásolja az egyéni szükségletet.

Többféle hűtőmellény kapható, amelyek között van kíméletesebb és extrém hideg változat is. Kérd ki az állatorvos véleményét mielőtt választasz.

Hőguta

Többször írtunk már a hőgutáról, de nem lehet elégszer ismételni: hűvös hely, friss ivóvíz és árnyék mindig álljon a kutyád rendelkezésére, és ne hajtsd túl a hőségben. Ha hőguta tüneteit észleled, azonnal hívd az állatorvost!

Otthon

Friss, tiszta ivóvíz, hűvös hely és árnyék. Ezeket biztosítsd a lakásban és a kertben is a kutyád számára. Ha nagyon meleg van, érdemes lehet beszerezni ventillátort, hűtőmatracot vagy kerti kismedencét (gyerekhomokozó néven árulják).

Úton

Az autós utazásról korábban itt írtunk részletesen.

Tömegközlekedésen is figyelj, nehogy túl melege legyen. Ha boxban utazik, érdemes lehet hűtőmatracot, mellényt használnod. Mindig legyen nálad elegendő víz és jó szolgálatot tehet egy itatótálka is.

Túrázás

Inkább a reggeli, délutáni órákban menjetek, a déli hőségben húzódjatok árnyékba. Mindig legyen nálad elég víz, elsősegély-felszerelés. A pocsolyák, patakok vize nem mindig elég tiszta, fertőzésekhez, hasmenéshez vezethet a fogyasztásuk. Lehetőleg a kutyád is csak olyan vízből igyon, amit te is meginnál.

Vízisportok

Ahogy fentebb írtuk, vízparton ügyelj a fokozatosságra. A közhiedelemmel ellentétben nem minden kutya tud úszni! Mielőtt SUP-deszkára, kajakba, vagy csónakba pattantok, győződj meg róla, hogy kutyád kellően vízbiztos. Nyílt vízen nem árthat a mentőmellény.

UV-sugárzás

Különösen rövid, világos szőrű és bőrű, illetve meztelen kutyák esetében fontos a fényvédelem. Hőség idején alapvetően kerüld a déli órákban a tűző napot, lehetőleg maradjatok árnyékban. Ha kutyád bőre rózsaszín, az orra, szemkörnyéke világos, akkor érdemes lehet a fényvédelemre gondolni. Vízparton, tengerparton jó szolgálatot tehetnek az UV-ruhák, a speciális naptejek és a napszemüveg.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...