Saját KB bal
Saját KB jobb

Előzd meg a hőgutát! Hogyan óvjuk meg a kutyákat és a macskákat a túlhevüléstől és mit tegyünk, ha baj van?

Dr. Christine Rutter, a texasi állatorvosi főiskola professzora. Hasznos tippeket ad, hogyan előzzük meg a hőgutát és hogyan hűtsük kedvenceinket a nagy nyári melegben. Hasznos tanácsai segítségével mi is felismerhetjük a túlhevülés tüneteit.

Míg az emberek izzadással az egész testüket képesek hűteni a nyári forróságban, addig a kutyák és a macskák csak a talppárnájukon izzadnak. Kedvenceink lihegéssel hűtik magukat, de a rövidebb orrú fajtáknak, mint a buldogok vagy a perzsa macskák így sem tudnak megszabadulni a felesleges hőtől.

“A fiatal és idős állatok, különösen, ha egyéb egészségügyi probléma is fennáll, kevésbé bírják jól a hőséget, mint egy egészséges felnőtt állat” – mondja Dr Rutter. “Ha egy kutya az izgatottságtól horkant, köhög vagy fullad, akkor szintén kevésbé fogja jól tűrni a hőséget, mint a többiek.”

Az elhízás, a hosszú szőrzet és bizonyos gyógyszerek mind érzékenyebbé tehetik az állatokat a hőségre, ezért Dr Rutter azt javasolja, hogy ha ezek bármelyike fennáll kedvencünk esetében, akkor fokozottan figyeljünk rá a hőségben!  

A legegyszerűbb módja, hogy megóvjuk kedvenceinket a kánikula káros hatásaitól, ha napközben, a legforróbb órákban hűvös helyen tartózkodnak, például a hűvös lakásban. Kinti kutyáknak mindig biztosítsunk árnyékos helyet, friss ivóvizet, lehetőség szerint medencét vagy olyan felületet, ahol le tudják hűteni magukat.

A macskák ösztönösen visszafogják magukat a hőségben, és inkább az árnyékban lustálkodnak, de nekik is szükségük van friss vízre. A benti cicákat ne a legnagyobb hőségben engedjük ki. Az aktívabb, motivált munkakutyák, például a border collie-k, vagy a vadászkutyák, azonban nem biztos, hogy lassítanak. Ők nem veszik észre magukon, ha túlhevülnek, ezért a gazdiknak kell résen lenni, és a forróságban visszafogni az aktivitásukat.

“Ha a kutya szünetet akar tartani, nem akar tovább sétálni és erősen liheg, akkor meg kell állni, friss vízzel megitatni és hagyni, hogy kipihenje magát az árnyékban. A nap legmelegebb óráiban ne sportoljunk, ha a hőmérséklet 25°C fölé emelkedik, 15-20 perc mozgás után tartsunk 10-15 perc szünetet.” – tanácsolja Dr Rutter.

Ha a kutyánk nem tudja leadni az extra hőmennyiséget, akkor túlhevülhet, ami gyengeséggel, kedvetlenséggel jár. A megemelkedett testhőmérséklet miatt bekövetkezett hőguta maradandó károsodást vagy halált is okozhat, ha nem veszik észre idejében. Ha kedvencünkön a túlhevülés és kimerültség jeleit látjuk, kezdjük el azonnal hűteni: csavarjuk hűvös (de nem hideg), nedves törölközőbe és vigyük árnyékos, hűvös helyre; kapcsoljunk ventilátort vagy légkondicionálót. Azonnal vigyük kedvencünket állatorvoshoz, ha hányást tapasztalunk, a kutya levert, a fogínye piros és a száján kis piros sebek jelennek meg. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy valóban vészhelyzetről van szó, akkor is inkább induljunk az állatorvoshoz, mivel a hőguta nagyon gyorsan okoz nagyon súlyos problémát!

Természetesen, soha ne hagyjunk állatot az autóban a nyári melegben! Egy percre sem.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Forrás: Dr. Christine Rutter / Pet Talk; képek: Barney Moss, tinto-graphy /@flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...