Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A méheket tartják a Föld legfontosabb élőlényeinek

Egy tudósok által tartott nyilvános vitán a közönség minden érvet meghallgatva szavazott úgy, hogy a méheket tartják a Föld legfontosabb élőlényeinek.

Az Earthwatch szervezet minden évben nyilvános vitát tart arról, hogy mely élőlények nélkülözhetetlenek számunkra és a Föld számára. Az idei eseményre Londonban került sor múlt héten, ahol 5 tudós járta körül 5 veszélyeztetett és fontos faj tulajdonságait és az ökoszisztémában betöltött szerepüket. Az érvek, információk, tudományos tények és számok tükrében aztán a közönség szavazhatott arról, hogy mely faj fennmaradására költene egymilliárd dollárt, ha tehetné. A hallgatóság az előadások után úgy döntött, hogy a megvizsgált élőlények közül a méheket tartják a legfontosabbnak.

Az eseményen a méheken kívül a gombákat, planktonokat, denevéreket és a főemlősöket vizsgálták. Hamar kiderült, hogy mindegyik faj szerepe kiemelten fontos az ökoszisztéma összeomlásának megakadályozásához, de a legnagyobb csapás a méhek kihalásával érne bennünket.

Gombák

A gombáknak általában nem túl jó a hírük, sok betegség és fertőzés (növényi, emberi) okozójaként tartjuk őket számon. Ismerünk halált okozó mérgező gombákat is. A valóság azonban az, hogy az nagyon kevés gomba okoz kellemetlenséget az emberiségnek. Sőt, gombák nélkül nem is tudnánk létezni. A legtöbb szárazföldi növény tápanyagot és vizet a gombák fonalaiból nyer. Újrahasznosítják a halott szerves anyagokat és sok mérgező anyagot semlegesítenek. Védelmezik a fákat a kórokozókkal szemben. Számos gyógyszer alapanyagot termelnek, például a penicillint.

Planktonok

A planktonok képezik az óceánok élelmezési hálózatának alapját. Az óceánok élővilágának 98 százalékát teszik ki, földünk oxigénellátását fele részben ők biztosítják. Fontos szerepük van a Föld természetes hűtésében, vagyis a globális felmelegedés elleni védekezésben is, ugyanis elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot.

Denevérek

A denevérekről nem is gondolnánk, hogy milyen sok növény, gyümölcs életben maradásához szükségesek. Nélkülük a banánnak, mangónak vagy a datolyának kevés esélyük lenne a túléléshez. A denevérek ugyanis elfogyasztják azokat a káros rovarokat, melyek többek között ezeket a növényeket támadják.

Főemlősök

A majmok élőhelyeiken olyan ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak, melyektől mindannyian függünk. Tulajdonképpen ők az erdők kertészei. Ha azt akarjuk, hogy ezek az erdők állandó szén-dioxid-tárolóként működjenek, tiszta víz forrása legyenek, és szabályozzák az éghajlatunkat, akkor sokkal jobban kell vigyázni rájuk.

Méhek

Az ember által elfogyasztott növényfajok 70 százaléka, kb. 250 000 virágos növényfaj a méhek beporzásától függ. Ezek közül sok döntő jelentőségű a világ mezőgazdaságában. A méhek mintegy 90 növény, például alma, áfonya és uborka terméshozamát akár 30 százalékkal is képesek növelni. A virágos növények és méhek közötti partnerség az egyik legszélesebb körben elterjedt és legjelentősebb szimbiotikus interakció a Földön. Ez a 100 millió éves együttműködés hozta létre a fajok gazdag változatosságát.  Hiányukat nem csak az emberek éreznék meg, hanem azok a madarak és kis emlősök is, akiknek ezek a növények táplálékot biztosítanak.

Te melyik fajt választanád?

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...