9 súlyos hiba, amit elkövethetünk az állatorvosnál

A kutyatulajdonosoknak rendszeresen visszatérő feladata, hogy állataik egészségéről gondoskodjanak. Az állatorvos látogatása mégis állandó probléma az emberek életében: számtalan kutya (és gazdi) ugyanis képtelen viselkedni a doktornál. Összeszedtünk pár visszatérő hibát, ami miatt nem a mi kutyánk a doki kedvence. Érdemes ezeket elkerülni.

1. Nem használsz pórázt

Még ha kutyád minden helyzetben jólnevelt is póráz nélkül, akkor sem ok arra, hogy anélkül keringőzzön az állatorvosi rendelőben. Illő tiszteletben tartani a többi kutya és gazda privát szféráját, főleg egy stresszesebb szituációban, amilyen az orvos látogatása is. Az is lehet, hogy rejtett fájdalmai, aggodalma vagy pusztán a furcsa szagok miatt a te kutyád sem úgy fog viselkedni ott, ahogy azt máshol megszoktad. Használj pórázt!

 

2. Nem szólsz, hogy kutyád nem mindig barátságos

Még ha majdnem mindenkitől el is visel mindent máskor, mindenki védelme érdekében érdemes szólni, ha kutyád olykor nem szívlel bizonyos helyzeteket vagy embereket. Egyetlen állatorvos sem szeret felesleges közelharcot vívni, azonban megfelelően fel tudják magukat és kutyádat készíteni, ha tudják előre, hogy váratlan helyzetek is előfordulhatnak.

 

3. Hagyod túlzottan barátkozni

Egy állatorvosnál a túlbuzgó, minden lében kanál, barátkozós kutya is gondot okozhat. Talán néhányan nem játszani mennek oda kutyájukkal, esetleg fájdalmaik vannak, vagy pusztán zaklatottak. Az állatorvosi dolgozók is bizonyára örülnek egy jókedvű, felszabadult ebnek, de munkájuk fegyelmet és koncentrációt igényel, tartsd tiszteletben, kutyád legyen higgadt.

 

4. Nem szólsz, hogy késel

Hétköznapi, apró gondnak tűnhet, de nem az. Egy rendelőben legtöbbször szigorú időrend uralkodik, a vizsgálatok, a műszerek használata, a műtétek egymástól függnek. A késés több várakozást jelent másoknak, több stresszt és több ideges kutyát.

 

5. A telefont nyomkodod a vizsgálat közben

Tévhit, hogy a gazdi csak azért van jelen a vizsgálatnál, hogy tartsa a pórázt. Az állatorvos számára első számú információ forrás, aki elvileg mindent tud a kutyáról. Segítsd az orvos munkáját, hiszen akkor kevesebbet kell tippelnie, amin kutyád egészsége múlhat. Ráadásul az utókezelést nekünk kell otthon elvégeznünk, ha nem figyelünk, fogalmunk sem lesz, mit kell majd tennünk.

 

6. Hazudsz az állatorvosnak

Talán az egyik legfontosabb pont. Ha becsapod az állatorvost, mert tudod, hogy valamit nem jól csinálsz és el akarod titkolni, az megnehezíti kedvenced kezelését, súlyos esetben teljesen félrevezetheti az orvost.

 

7. Elsiklasz fontos információk felett

A hazugsághoz képest ez nem szándékos, de fontos lehet: a gazdák sokszor nem tudják, mit lehet lényeges megemlíteni. Egy jó állatorvos külön képzi az alkalmazottait, hogy célratörő kérdésekkel megtudják a lényegi információkat. Vigyázzunk azonban arra is, hogy ne beszéljünk lyukat a doktor hasába. Érdemes elhozni előző kezeléseinek dokumentációját.

 

8. Nem tudod reálisan vállalni az utókezelést

Néha mindent megígérünk, felvállalunk, ha ez azt jelenti, hogy kutyánk kezelését saját magunk is folytathatjuk otthon, de néha nem látjuk reálisan a feladatot. Légy őszinte az orvossal, és gondold végig, be tudod-e adni naponta háromszor a gyógyszert. Ha orvosod tisztában van a vállalhatósággal, esetleg tud alternatívákban gondolkodni.

 

9. Nem tisztázod a benned felmerülő kérdéseket

Az orvosod azt szeretné, ha megértenéd, mi történik kedvenceddel. Ha valami nem tiszta, kérdezz. Nehéz úgy megérteni a fontos információkat, hogy az egész problémáról fogalmunk sincs. Nem ciki akár leírni, amit a doki mond!

 

Ezek is fontosak lehetnek:

15 intő jel, mikor érdemes meglátogatni az állatorvost

Interjúnk a Zállatorvossal

Út a jövő állatorvoslásába – a minimális beavatkozással járó sebészet

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...