Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért vörös az ír szetterek bundája?

A szőrszín hátterében

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy az ír szetterek szőrzete miért olyan ragyogóan vörös? Illetve, ez úgymond, csak a jéghegy csúcsa. Ami valójában foglalkoztatja a tudományos világot, az a kutyák szőrszínének sokfélesége. Míg őseik, a farkasok, a természetes környezetükbe olvadó színnel rendelkeznek, a különböző kutyafajták a fehértől a sárgán át a vörösig, az emberi hajszínekhez hasonlatos változatosságot mutatnak.

Ez a változatosság részben a tenyésztésnek köszönhető. A többi emlőshöz hasonlóan a kutyák szőrének színét is két pigment határozza meg. Ezek a feomelanin, amely a sárga színért felel, és az eumelanin, amely a feketéért. A pigmentek előfordulását két ágens, a melanocortin 1 receptor (MC1R) és az aguti jelző fehérje (ASIP) szabályozza. Például, a teljesen sárga színű kutyák MC1-receptora úgy módosult, hogy csak feomelanin termelődjön.

Egyetlen génszakasz?

Érdekes, hogy nem csak az egyszínű sárga, hanem a vörös kutyák, mint például az ír szetterek, is ugyanennek a mutációnak köszönhetik élénk vöröses szőrszínüket. Ugyanaz a génváltozás tehát különböző színvariációkat okoz. Erre az ellentmondásra keresett magyarázatot Danika Bannasch, a Kaliforniai Egyetem professzora. A Genes c. folyóiratban januárban megjelent tanulmányban a professzor és hallgatói vadkacsavadász retrieverek mintáit vizsgálták. Ez a fajta az élénk aranysárga és a sötét rézvörös közötti árnyalatokban fordul elő.

A kutatók a DNS vizsgálata során a 15-ös kromoszómán azonosítottak egy szakaszt, amelynek a száma összefüggésbe hozható a szőrzet színével. Attól függően, hogy hányszor jelenik meg a szakasz, változik a kutyák szőrzetének az árnyalata. Minél több a multiplikáció, annál intenzívebb a szín. (Érdekes, hogy embereknél a szőke hajszínt ugyanennek a szakasznak a módosulása okozza). A szakasz megjelenésének száma a szőrszálon belüli színeloszlást is befolyásolja. Minél nagyobb számban jelenik meg a szakasz a kromoszómán, annál egyenletesebben pigmentált az állat szőrszála. Az ír szetterek egyenletes, vöröses színe tehát valószínűleg nagy számú multiplikáció eredménye.

A farkasoknál mindössze egyetlen egyszer jelenik meg a szakasz minden egyes 15-ös kromoszómán, ezért az ő szőrszálaik a tövüknél fehérek és fokozatosan sötétednek a végek felé. 

A terület egyértelműen további vizsgálatot igényel. Bár a kutatás választ adott a szín intenzitásának kérdésére, számos érdekes aspektust világított meg. A labradorok és a golden retrieverek esetében ugyanis a szakaszok száma nem mutat összefüggést a színnel.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...