Saját KB bal
Saját KB jobb
Kutyaév

Kutatók megfejtették, hogyan kalkulálható ki a kutyák tényleges kora

Korábban nem volt példa arra, hogy kutatásokkal támasszák alá a kutyák korát illető kalkulációk hitelességét.

Valószínűleg mindenki hallott már arról a feltételezésről, miszerint a kutyák életévét héttel kell megszorozni ahhoz, hogy megfejtsük valós korukat. Mindez azonban nem tudományos alapokon nyugvó állítás. A sciencemag.org cikkében most egy, az öregedéssel kapcsolatos új nézetről ír arra alapozva, hogy a kor előrehaladtával kémiai módosulások (DNS-metiláció) figyelhetőek meg a DNS-ben, amelyek összefüggnek több betegség kialakulása mellett az öregedéssel is.

Az embereken kívül például a csimpánzok, az egerek és a kutyák esetében is megfigyelhető ez a folyamat, és a tudósokat régóta foglalkoztatta a gondolat, mekkora lehet a hasonlóság a különböző fajok között. Elsőként a kutyákra terelődött a figyelmük, mégpedig azért, mert az élőhelyük és a számukra elérhető egészségügyi ellátás nagyon hasonló a miénkhez. Kiindulópontként alapul vették a tényt, hogy fajtától függetlenül minden kutya életciklusa ugyanolyan: körülbelül 10 hónaposan érnek a pubertás szakaszába, és a várható élettartamuk maximum 20 év.

Kutyaév számítása

A kutatói csapat a labrador retrievereket választotta vizsgálatai alanyának. 104, 4 hetestől 16 éves korú állat esetében figyelték meg és hasonlították össze a DNS-metilációt fiatal és idős emberekével, és számos hasonlóságról rántották le a leplet, aminek alapján úgy vélik, reális eredményt mutat a kalkulációjuk. Egy kölyökkutya esetében 7 hét egy 9 hónapos kisbaba korának felel meg, a fogak növekedése körülbelül ekkor történik. Egy 12 éves labrador a természetes logaritmusra alapuló számítások szerint 70 éves korú emberrel egyenlő.

Kíváncsi vagy, mennyi idős a kutyád? Ide kattintva (kicsit lejjebb görgetve) megtalálod a kutyaév kalkulátort!

 

Forrás: sciencemag.org
Kép: Unsplash

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...