Saját KB bal
Saját KB jobb

Botswanaban újra legálisan lehet vadászni elefántokra

Az új elnök feloldotta a vadászati tilalmat és trófeavadászoknak értékesít jogot arra, hogy elefántokra vadásszanak. Hihetetlen és nagyon szomorú visszalépés ez az elefántok védelmére nyújtott intézkedések után.

Botswana új elnöke Mokgweetsi Masisi egyik első intézkedése az volt – kormányával együtt – hogy visszavonta a 2014 óta érvényben lévő vadászati tilalmat, mely az elefántok védelmét biztosította  a térségben. Ezt a törvényt elődje, Ian Khama szavaztatta meg, akinek fontos volt a vadvilág védelme és a mostani döntés után ő is és a nemzetközi állatvédő szervezetek is aggodalmukat fejezték ki az új botswanai kormánynak. Az elnök szerint döntése nem jelent veszélyt az elefántokra, az elefánt populációk életét és számát sem veszélyezteti.

Aukciós elefántvadászati csomagok

Ez nem tántorított el a kormányt attól, hogy megtartsa első aukcióját, melynek keretén belül 7 elefánt vadászati csomagot árvereznek el busás áron. A csomag egyenként 10 elefánt kilövését tartalmazza és ellenőrzött területekre korlátozódik. Elmondásuk szerint olyan területeken engedélyezik az elefántok kilövését, ahol amúgy is sokszor konfliktusba keverednek a helyi lakossággal, betörnek azok területére és károkat, akár halált is okoznak.  A 2020-as vadászati szezon áprilisban fog kezdődni. Az aukción bármilyen botswanai állampolgár tulajdonában lévő cég, vagy az országba bejegyzett vállalkozás vehet részt.  Az ajánlattevő cégeknek 18 300 dollár (USD) összeget kell befizetniük ahhoz, hogy részt vehessenek a licitáláson. Ez az összeg visszajár, ha végül nem tudnak leütni egy csomagot sem.

Amit nem lehet az orvvadászoknak,  pénzért szabad a trófeavadászoknak

Botswana korábbi elnöke Khama borzasztóan csalódottan nyilatkozott az AFP hírügynökségnek. Elmondta, hogy egy ilyen lépés nemcsak morális kérdéseket vet fel, de nagyban visszavetheti az orvvadászok elleni küzdelem sikerességét is. Elmondása szerint azért támogatta a vadászat betiltását, mert az olyan tevékenységet szimbolizál, mely nem tiszteli a természetet, saját hasznára fordítja és veszélyezteti egyes fajok fennmaradását. A vadászat egy olyan iparág, mely ökológiai pusztításon alapul. A kereskedelmi vadászat engedélyezése szintén óriási csalódás azoknak, aki folyamatosan küzdenek az orvvadászat ellen. Hogyan tegyenek ők erőfeszítéseket, miközben a kormány pénzért árulja az elefánt trófeákat vadászoknak?

Botswanában mintegy 135 ezer elefánt él, ez a világ legnagyobb elefántpopulációja. Többségük a Chobe Nemzeti Parkban él, mely fontos turisztikai látványosság és bevételi forrás az ország számára. Az elefántok azonban veszély is jelentenek az őslakosok számára. Betörnek a falvakba, megdézsmálják a földeket és előfordul, hogy halálosan megsebesítenek embereket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: france24.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...