Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezekre nagyon figyelj, ha kutyádnak rossz a szaga

Még ha teljesen tisztán tartjuk kedvencünket, akkor is előfordulhat, hogy valamelyik testtájéka kellemetlen szagot áraszt. Nagyon sokat számít a táplálék megfelelő megválasztása, a szőr ápolása, mégis belefuthatunk abba a problémába, hogy kutyánknak nem jó az illata. Érdemes első körben ezeket a pontokat végig nézni, hiszen gyorsan rájöhetünk a baj forrására. A szag pedig legtöbbször bizony bajt jelez.

 

1. Fülgyulladás

Néhány fajta illetve egyed kimondottan hajlamos a krónikus fülgyulladásra. Gyakran jellemző azokra a fajtákra, akiknek hosszú évtizedeken keresztül kupírozták a fülét, most pedig a felálló, megfelelően szellőző fül helyett a kutyáknak rendszeresen meg kell küzdeniük a lelógó, bepálló, gyulladásra hajlamos fülekkel. Még rendszeres otthoni fürdetés, kozmetikázás ellenére is előfordul, hogy a fül járataiban megülnek a baktériumok. Nem csak az orrnak kellemetlen, de súlyos fájdalomhoz és hallásvesztéshez is vezethet.

Fő jelei: fülek extrém érzékenysége, fejrázás, egyensúly zavarok.

 

2. Anális problémák

A végbélnyíláshoz közel elhelyezkedő bűzmirigy modernkori problémája kedvenceinknek. Egyre több állat küzd azzal, hogy a mirigyben lévő anyagok képtelenek maguktól kiürülni – például a székeléssel, így mesterségesen kell segíteni a folyamatot – sokan megtanulják, hogyan kell, sokan az állatorvosra bízzák a bűzös kérdést. Sokan azonban ódzkodnak a nyomkodástól, véleményük szerint minél többször nyomják ki mesterséges úton, annál kevesebb rá az esély, hogy magától tud majd ürülni. Egy azonban biztos: ha felgyűlik a nem távozó anyag, súlyos gyulladást okozhat, ami rengeteg kényelmetlenséggel, fájdalommal és veszéllyel jár kutyáinkra nézve.

Fő jelei: fenéken csúzdázás, a fenék folyamatos nyalása

 

3. Bőr gondok

Főként bizonyos érzékeny bőrű fajtákra jellemző, de gyakran előfordul a ráncos bőrű kutyáknál – mint a sharpei vagy a bulldog, akik bőrén sokkal inkább megülnek az anyagok a levegőből, illetve egyre több az allergiás eb is. A dermatitisz – krónikus bőrgyulladás nagyon súlyos állapotokig képes eljutni, ha nem kezeljük – kezelése pedig igen összetett, gyakran sokféle kezelést kell kipróbálnunk, mire valami végre hat.

Fő jelei: szőrhullás, bőrpír, viszketés, bőr nedvedzése

 

4. Felfúvódás

Ha kutyánk szaglik, érdemes megvizsgálnunk, hogy kívülről vagy belülről jön-e a kellemetlenség. Sokszor nem külső forrást kell keresnünk, ilyenkor mindenképp érdemes végiggondolni, hogy megfelelő táplálékot választottunk-e az állat számára. Ha nem, akkor sokkal gyakoribb a gáz termelődése, a felfúvódás, mint egy átlagos ebnél. Érdemes utána járni, nehogy valamilyen komolyabb baj – például bélelzáródás álljon a háttérben.

Fő jelei: túl gyakori büfögés, szellentés

 

5. Nem tiszta fekhely

Hiába porszívózzuk ki néha, és nem látunk rajta mást, mint szőrt meg az utcáról behozott „homokot”, kutyánk ágyát sajnos időközönként vagy alaposabb tisztításnak kell alávetnünk, vagy egyszerűen le kell cserélnünk. Kitűnő melegágya – szó szerint – a baktériumok összegyűlésének, de nem is kell hozzá fertőzést szerezni: ha ágya büdös, kutyánk is az lesz egy idő után.

 

Hasznos cikkek a mindennapokhoz:

Mit tegyünk, ha kutyánk nem kap levegőt?

Így fuss kutyáddal, hogy egészséges és boldog maradjon

10 étel, ami segít a rák elleni harcban és a megelőzésben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...