Saját KB bal
Saját KB jobb
hele1409 képe a Pixabay -en.

A kutyák képesek előre jelezni az időjárásváltozást

A kutyák képesek előre jelezni az időjárás változásait, leginkább a viharokat érzik meg markánsan előre.

Amikor a kutyád a szokásosnál nyugtalanabb vagy felfokozott, lehet, hogy időjárás változásra számíthatsz. Egyre több kutatás és megfigyelés támasztja alá, hogy a kutyák képesek előre érzékelni az időjárás változásait, különösen a viharokat.

Légnyomás és elektromosság

A kutyák nagyon érzékenyek a környezetükben bekövetkező fizikai változásokra. Például a légnyomás csökkenése gyakran előzi meg a viharokat, és ezt a kutyák azonnal érzékelik. Emellett az elektromos terek változása – ami szintén vihart jelez előre – számukra is észlelhető. Ezen kívül olyan alacsony frekvenciájú hangokat is hallanak, amelyek számunkra észrevehetetlenek, így gyakorlatilag egyfajta „természetes radarrendszert” alkotnak.

Kifinomult érzékszervek: hallás és szaglás

A kutyák hallása és szaglása messze felülmúlja az emberi képességeket. Egy kutya képes olyan alacsony vagy magas frekvenciájú hangokat is hallani, amelyeket mi nem. Ezen kívül az orruk is rendkívül érzékeny: képesek például érzékelni az ózon szint növekedését, ami a viharok egyik előjele. Ezen információk alapján könnyedén megjósolhatják a közelgő időjárási változásokat.

A kutyák nem minden esetben reagálnak ugyanúgy a viharokra.  Néhányan félnek tőlük és nyugtalanok lesznek, míg mások teljesen nyugodtak maradnak. Ha a kutyád viharfóbiás, érdemes odafigyelni a korai jelzésére. Elképzelhető, hogy ő már jóval a vihar előtt jelez neked, csak eddig még nem vetted észre. Azonban ha tisztában vagy, mikor jelez neked időjárás változást a kutyád, fel tudsz készülni a vihar okozta stressz elkerülésére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarárt.hu)

Forrás: dogingtonpost 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...