Pixabay

MME felhívás: ősszel se etessük a vízimadarakat!

A vízimadarak etetése bár legtöbbször jó szándékból fakad, több kárt okoz, mint hasznot.

Az emberek gyakran jó szándékkal etetik a vízimadarakat, ám a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legújabb közleménye alapján érdemes ezen szokásunkon elgondolkodni.

Az MME azt kéri, hogy senki ne etesse a vízimadarakat ősszel sem, mert az etetés számos problémát generál. Ezek pedig  nem csak az állatok, de a környezet és az ember számára is károsak lehetnek. Az egyoldalú, kenyérből és egyéb alacsony tápértékű eledelekből álló étrend hosszútávon veszélyezteti a madarak egészségét, rontja a víz minőségét és növeli a vizek szervesanyag-terhelését. Ezen kívül a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a madarak természetes vonulási viselkedését, elősegíti a zsúfoltságot és növeli a fertőzésveszélyt, beleértve az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedését.

További súlyos következményeket is felvázol az MME

Az etetés hatására az állatok kevésbé hajlamosak elvándorolni, ami a populáció túlzott növekedéséhez vezet. Ez nem csupán a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt növeli, hanem az emberekkel való konfliktushelyzetek számát is. Mindeközben az emberek látva a látszólag éhes, de valójában elkényelmesedett vagy már beteg madarakat, még inkább hajlamosak lesznek etetni őket. Az etetőhelyek közelében több madár költ, így az ördögi kör évről évre csak erősödik. Az etetésnek köszönhetően a patkányok is elszaporodhatnak, ami különösen Budapest területén jelenthet komoly gondot.

Az egyesület honlapján bővebb információkat és ingyenes tájékoztató anyagokat találhatunk, amelyek segítenek abban, hogy jobban megértsük a problémák súlyosságát és komplexitását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...