Saját KB bal
Saját KB jobb

Új értelmet ad a réginek – a bájos vintage

Tudtad, hogy maga a vintage – angol – szó eredetileg a nemes, régi évjáratú borok elnevezésére szolgált, de használták még a fényképezés területén is? Az eredeti negatívról készült másolatra is használták, pontosabban a vintázs kópiára, amelyre még a művész szignója is rákerült. Ma pedig már egy olyan modern és nagyon népszerű stílusirányzatot jelöl, amellyel mind a lakberendezésben, mind pedig a divatban gyakran találkozhatunk.

Új minőség születik a régiből és az újból

Ha vintage stílusban szeretnéd berendezni a tereket, akkor nézz körül a DODO vintage oldalán. Az ebben a stílusban használt elemeket a visszafogott színvilág – fehér, bézs, pasztellek – jellemzi, ám egyfajta kettősség is. A berendezési elemek nem harsányak, inkább kecsesnek mondhatók, de akár még a zömökebb, tömörfából készített elemek is gyakran előfordulnak benne. Még kissé kopottas hatást is kelthetnek, de ez nem igénytelenség, hanem inkább enyhén antik jelleget ad az elemeknek.

A vintage stílusban keverednek a régi elemek az újjal. A nemes, a ritka, a régi és az értékes darabok vegyülnek a maival és a modernnel, amiből minden esetben valami teljesen egyedi és magával ragadó születik. De legyél mértéktartó minden esetben, és találd meg az egyensúlyt a régi és az új elemek között.

Előtérbe állítja a vágyaid és az elképzeléseid

Sokan úgy gondolják, hogy a vintage különlegessége abban rejlik, hogy képes valamiféle tükröt tartani a ma embere elé az ízlésről és a világról. Elgondolkodtat és lökést ad ahhoz, hogy erőteljesebben foglalkozz a vágyaiddal és az elképzeléseiddel, s ennek hatására létrehozz valami újat a régiből.

Ebben a stílusban a természetes hatású anyagok használata kerül előtérbe: kő, tégla, virágmintás tapéta és vászon. A burkolat persze kopottas vagy kopottasnak látszó fa is lehet, de ez igaz a bútorokra is. A csipke remek és gyakori kiegészítő, igazán romantikus bájjal ruházza fel a vintage stílusú tereket. Nagyon fontos, hogy az elemek összhatásáról a szemlélőnek a kényelmes és a meghitt jusson az eszébe itt.

A vintage stílusnak lelke van

A vintage nem azonos a retróval. Míg az utóbbit az 1970-1990 közötti időszakra használjuk, a vintage az ezt megelőző évtizedek elemeire és hangulatára illik körülbelül 1920-ig visszamenőleg. Persze ma országonként más-más kicsit a jelentése, itt nálunk elsősorban a Viktoriánus kor stílusát idéző lakberendezési tárgyakkal berendezett terekre használjuk.

Aki egyszer ráérez a vintage stílus bájára, az – mondhatni – nem igazán tud könnyedén elszakadni tőle. Ha kedveled a nosztalgikus hangulatot, emellett pedig még hagyománytisztelő is vagy, s kreatívan tudod vegyíteni a régit a modern élet dolgaival, akkor a vintage stílusú terek jól állnak majd neked. Használd a képzelőerőd, s teremts egyedi vintage hangulatot otthonod minden helyiségében. Ehhez a DODO oldalain kiváló ötleteket és remek berendezési tárgyakat találsz, nézz körül bátran!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...