Saját KB bal
Saját KB jobb
Wallula képe a Pixabay -en.

Így tartsd frissen szellemileg idős kutyádat

Szakértők szerint az idős kutyák szellemi frissességének megőrzéséért a gazdik is sok dolgot tehetnek. Sokan azt gondolják, az idősebb kutyának már csak pihenésre van szüksége, de ez nem igaz.

A kutyatulajdonosok közel fele úgy véli, hogy egy öreg kutyát nem lehet és nem is kell már új trükkökre, feladatokra tanítani. Az állatszakértők szerint viszont fontos, hogy pontosan ezt tegyük, amikor elérnek egy bizonyos kort kutyáink. Fontos, hogy az idős kutyák folyamatosan kapjanak szellemi stimulációt, miután átlépnek egy bizonyos kort. A fizikai aktivitás csökkentésével szemben a szellemi aktivitásra nagyobb hangsúlyt kell helyezni ezekben az években.

Fizikai korlátok

A szellemi stimuláción kívül fontos, hogy az idős kutyák étrendjét is életkorukhoz és egészségügyi állapotukhoz igazítsuk. A napi testmozgás és az aktív idő folyamatosan csökkenni fog, azonban nem szerencsés ha egész nap csak fekszik a kutya. Inkább próbáljuk meg a környezetet kényelmessé varázsolni számára. Például egy idős kutyának a csúszós padló komoly nehézséget és bizonytalanságot okozhat, ezért lehet, hogy inkább el sem indul rajta. Tegyünk le szőnyeget a padlóra, ha látjuk, hogy kutyánk bizonytalanul mozog rajta.

A gazdik fele nem tanítja már semmire idős kutyáját

Dr. James Greenwood állatorvos és Caroline Wilkinson kutyaviselkedés-szakértő készítettek a közelmúltban egy felmérést idős kutya gazdik körében. 2000 kutyatulajdonost kérdeztek meg arról, hogyan viselkednek idős kutyájukkal, hogyan változott meg a napi rutinjuk az évek múlásával. A felmérés szerint csaknem egyharmaduk (31%) továbbra is ugyanúgy bánik az idős kutyával, mint fiatal korában. Bár 89 százalékuk azt állítja, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a minőségi együtt töltött időre, 43 százalékuk úgy véli, hogy egy öreg kutyát nem lehet új trükkökre tanítani.

A kutyatulajdonosok több mint fele (51%) azt állította, hogy abbahagyott minden viselkedési tréninget, amikor kutyája elérte a 8-10 éves kort.

A kognitív hanyatlás csökkentése

Az idős kutyák szellemi stimulációja sokkal fontosabb és hasznosabb annál, mint általában gondolják az emberek. A mentális tevékenységgel töltött idő fele olyan stimuláló a kutya számára, mint a fizikai tevékenységgel töltött idő kétszerese. A szellemi foglalkoztatás tehát aktívan tartja a kutyát, ez pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, boldog élethez. Szakértők azt javasolják, hogy ne csak a megszokott és már jól ismert feladatokat ismételjük kutyánkkal, hanem tanítsunk meg nekik teljesen új trükköket és feladatokat. Természetesen mindig vegyük figyelembe fizikai képességüket és ehhez mérten találjunk ki feladatokat.

A fájdalom, mint gátló tényező

A közepes-és nagytestű kutyák legnagyobb részét érinti idős korban az ízületek kopása, gyulladása. Ez a folyamat igen fájdalmas lehet a kutyának, mely nagyban befolyásolja életminőségét és mobilitását. Ma már számtalan táplálékkiegésztő és fájdalomcsillapító készítmény áll rendelkezésre, hogy könnyítsünk az ízületi fájdalommal élő kutya terhein. Az ízületi fájdalom tényét azonban ne a gazdi diagnosztizálja. Számtalan más oka is lehet annak, ha egy kutya nehezen kel fel és nehezen jár. Minden esetben bízzuk állatorvosra a diagnózis és a kezelési terv felállítását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mirror 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...