Saját KB bal
Saját KB jobb

Egészségmegőrzés a gondtalan idős évekért – 2.

Kétrészes cikkünk elsősorban azoknak a gazdiknak szól, akik jelenleg még nem idős kutyákról gondoskodnak, de hamarosan, ha minden jól megy, kutyájuk megöregszik, és idős kutyájuk lesz. Ez természetes folyamat, és ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kutyánk szép, hosszú életet él, akkor bizony részünk lesz az öregkor szépségeiben és megpróbáltatásaiban egyaránt. Az első részben az ezzel kapcsolatos megfontolásokat, lehetőségeket vettük sorra. Most folytatjuk a mozgás, a mentális és szellemi foglalkozás jelentőségével.

Mozogni mindig megfelelően

A mozgás éppúgy elengedhetetlen része az egészségnek mint a táplálkozás. Amellett, hogy a kutyák legnagyobb örömforrása a mozgás, a mennyiségi séta, a célzott fizioterápia vagy kutya fitnesz, az úszás, a nagy kirándulások – ezek mind segítenek, hogy kutyánk fitt maradjon idős korára is. Egy korosodó kutya magától talán már nem mozogna annyit, de ez nem ok arra, hogy hagyjuk egész nap tespedni. Lassabb és rövidebb, de rendszeres séta, kisebb kirándulások, szagséta, és persze az otthon vagy terapeutával végzett kutya fitnesz, fizioterápia vagy úszás is fontos, hogy ne szűküljön be a kutyánk mozgástartománya.

Az izmoknak folyamatos edzésre van szüksége ahhoz, hogy ne sorvadjanak el. Az elsorvadó izmok nem tartják megfelelően a vázat, az ízületek mozgástartománya lecsökken, a mozgás fájdalmassá válik. Ez az ördögi kör gyors leépüléshez vezet, aminek a vége egy méltatlanul, fizikai fájdalomban leélt időszak lesz. Nem lehet kellően hangsúlyozni, hogy a kutya korának és egészségének megfelelő mozgás a hosszabb, fájdalommentesebb élet feltétele. Ha nem tudjuk, milyen mozgásforma megfelelő a kutyánk számára, keressünk fel egy állatorvost, fizioterapeuta állatorvost vagy állatorvossal együttműködő fizioterapeutát.

A fizikai egészségen túl

A két fizikai tényező mellett a mentális egészség is fontos. Ahogy az emberek esetében, a kiegyensúlyozottság, a szorongástól való mentesség, a nyugalom és a mindennapi örömök a kutyák egészségének is jót tesznek. A mentális és fizikai jóllét együtt alkotják az „egész”-séget.

Május, a mentális egészség hónapja – 1. rész

A kutya demencia, azaz a kutyák szellemi leépülése, a fizikai leépüléshez hasonlóan, jellemzően időskori probléma. Ugyanakkor, fontos, hogy tudatosak legyünk ezen a téren is! Egy kutya idős korában is lehet szellemileg friss, érdeklődő, tanulásra képes. És nekünk, gazdiknak is érdekünk, hogy ez minél tovább így maradjon. Az öregedés folyamatával együtt jár egy csomó változás. Például lehet, hogy meg kell tanítanunk a kutyánkat rámpát használni, vagy kézjelre/sípra figyelni, esetleg újra kell tanítanunk csúszós felületen járni, stb. Mindez tanulási folyamat, és ehhez fontos a mentális fittség. Ehhez pedig játékok, élmények, tréning és egyéb aktivitások vezetnek. Sokkal könnyebb dolgunk lesz majdani idős kutyánkkal, ha odafigyelünk a szellemi terhelésére éppúgy, mint a fizikai jóllétére.

Végszó

Bár úgy tűnhet, hogy a kutyánk ma még fitt és eleven, és az öregkor még nagyon távol van, érdemes már most készülnünk arra, hogy egyszer majd idős kutyánk lesz. Ezzel persze nem könnyű szembenézni, talán nem is olyan jó rá gondolni, hiszen az idős kor közeledte, sajnos, az együtt töltött időszak elmúlását is jelzi. Lényeges, hogy tisztában legyünk azzal, hogy bármit teszünk, kedvencünk nem fog örökké élni, és előbb-utóbb el fog érkezni az a nap, hogy búcsút vegyünk tőle.

Az, hogy ez a búcsú milyen lesz, arra azonban van ráhatásunk. Ha odafigyelünk rá, hogy kutyánk fizikailag, szellemileg és lelkileg is jól legyen, és teszünk érte, hogy ez minél tovább így legyen, akkor bízhatunk abban, hogy jó életminőségben, fájdalomtól mentesen, sok közös időt tudunk együtt tölteni. Most kell megtennünk azt, amit bánnánk, hogy nem tettünk meg, amikor „már nem lehet segíteni”.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-black-woman-kissing-dog-on-bed-5256106/; Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/positive-black-woman-looking-at-window-with-purebred-dogs-5255553/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...