Photo by Andriyko Podilnyk on Unsplash

Gyakorlati tanácsok a biztonságos kutyasétáltatáshoz

A kutyasétáltatás a gazdik életének szerves része, azonban fontos tudni, hogy milyen veszélyeket rejthet a napi rutin pórázas séta kutyánkkal. Érdemes felkészülni olyan lehetséges szituációkra, melyekben fontos a gyors és megfelelő reagálás. Hogyan készülj fel a biztonságos kutyasétáltatásra? Hoztunk egy-két gyakorlati tanácsot.

Akár városi környezetben sétálsz forgalmas utcákon és zsúfolt kutyafuttatókon, akár vidéken a rókák és kóbor kutyák közvetlen közelében, veszélyek mindkét környezetben leselkedhetnek rátok. A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 2001 és 2020 között a pórázas kutyasétáltatással kapcsolatos leggyakoribb sérülés a traumás agysérülés volt. A kutatók megállapították, hogy 2001 és 2020 között becslések szerint 422 659 felnőtt fordult az Egyesült Államok sürgősségi osztályain kezelésre pórázas kutyasétáltatásból eredő sérülések miatt. Ez nem jelenti azt, hogy a kutyasétáltatás eleve veszélyes és félni kellene tőle. Sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy tisztában kell lenni a veszélyekkel és fel kell rá készülni!

Megfelelő pórázhasználat

A biztonságos és megfelelő pórázhasználat elsajátítása elengedhetetlen a magabiztos pórázas sétákhoz. Óriási veszély rejlik abban, ha egy kutya rosszul tűri a póráz viselését. Ha azt érzi, hogy szabadságában korlátozták és veszély esetén nem tudja magát megvédeni, akkor a kutya szorongani fog. Egy hirtelen fenyegető inger hatására kiránthatja a pórázt a gazdi kezéből, vagy kibújhat a nyakörvből. Ez pedig óriási veszélyt rejt magában egy forgalmas városi környezetben. A biztonságos és megfelelő pórázhasználat elsajátításához kérd szakember segítségét.

Tedd zsebre a telefonodat és figyeld a környeztet

Kutyád biztonsága nagyrészt rajtad múlik. A sétáltatás közben bekövetkező balesetek nagy részét figyelmetlenség okozza.  Próbáld meg úgy időzíteni a kutyasétáltatás idejét, hogy már ne kelljen telefonhívásokat fogadnod, e-mailekre válaszolnod és üzeneteket küldened.  Ha séta közben folyamatosan a telefonodat nyomkodod, észre sem veszed, mi történik körülötted. Esélyed sincs reagálni egy vészhelyzetre. Ne tedd ki magadat és kutyádat ilyen veszélynek. Ezen kívül soha ne felejtsd el, hogy kutyád számára ez az együtt töltött idő milyen fontos. Nincs annál szomorúbb látvány egy kutyafutiban, amikor a gazdi úgy dobálja kutyájának a labdát, hogy fel sem néz a telefonjából. Azt sem látja, hogy kutyája hova szalad, hogyan kapja el a labdát, hogyan érzi magát.

Tiszteld az élővilágot és a vadvilágot

A vadon élő állatok veszélyt jelenthetnek a kutyákra és a kutyák is veszélyt jelenthetnek a vadon élő állatokra. Nem csak támadásra kell gondolni, hanem akár fertőző betegségekre is.  Mindig tarts biztonságos távolságot a vadállatoktól erdei séta közben. Maradjatok az ösvényen és kutyádat se engedd elmenni róla. A hazai erdőkben sok vaddisznó él, akik ellési időszak után vehemensen védik kicsinyeiket. Ha egy ilyen vaddisznó szembetalálkozik egy kutyával, nagyon komoly sérüléseket tud okozni neki.

A szocializáció kulcsfontosságú

Az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzd a kutyás baleseteket, ha minél több ingerrel ismerteted meg már fiatal korában. A kutyák általában az ismeretlentől és az új szituációktól félnek vagy ijednek meg leginkább. Minél korábban és minél több élethelyzetet megtapasztal egy kutya, annál kevesebb olyan inger érheti felnőtt korában, mely kizökkenti kiegyensúlyozott lelki állapotából.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...