Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy Te is összetéveszted ezeket a kutyafajtákat? – 2. rész

Az Amerikai Kennel Klub több mint 190 különféle kutyafajtát ismer el, csak az Egyesült Államokban. A nemzetközi FCI pedig még ennél is több, 360 fajtát tart számon. Hogyan lehet kiigazodni egy ilyen változatos társaságban? A cikk első részében a magyar fajták kaméleonjaival és a rövid orrú ebekkel foglalkoztunk. Most lássuk a többieket!

Habos babos pamacsok

Ezzel a kategóriával tényleg nehéz tisztába kerülni, hiszen eltereli a figyelmünket a cukiság. Ha egy apró fehér habcsók szalad felénk, akkor nagy valószínűséggel a bichon család egyik tagjával van dolgunk. A legpamacsszerűbbek és legkisebbek a bichon frise-ek, míg egy kicsit zömökebb kiadás a bichon bolognese. A bichon havanese szintén kis termetű, de bundája nem olyan göndör, míg a coton de tulearé inkább hosszú. Szintén hosszú szőrű a máltai selyemkutya, viszont ők csak fele akkorák mint az előbb említett pamacsok. Ha ezzel még mindig nem segítettünk, ide kattintva a képgalériában vizuális segítséget is adunk.

A juhászok

Talán a legismertebb kutyafajta a német juhászkutya. Körülöttük aztán biztosan semmiféle kavar nem lehet. Gondolnánk. A németjuhászok között is van ugyanis kapásból többféle szőrzetű és színezetű változat, nem beszélve a munkavonalas és a küllemvonalas tenyésztésből származó egyedekről. Ha Mancs, Rex felügyelő és Kántor jut eszünkbe, akkor úgy nagyjából a teljes variancia felét magabiztosan meg tudjuk különböztetni. De németjuhász például ő is:

fehér németjuhász
Forrás: Wikipédia.

Ha pedig nem németjuhász, akkor lehet belga is. A belga juhászkutya pedig gyakorlatilag négy fajtát foglal magában: ezek a groenendael, a tervueren, a malinois és a laekenois. Közülük a malinois-val találkozhatunk leggyakrabban a németjuhász „előfordulási területén”, például a munkakutyák, mentőkutyák és rendészeti kutyák között. Ők első benyomásra egy karcsúbb, rövidebb szőrű németjuhászra hasonlítanak. A groenendael fekete, hosszú bundájú, míg tervueren hasonló, barnás színben. A laekenois pedig bozontos, durvább szőrzettel rendelkezik. Az Amerikai Kennel Klub oldalán bővebben is megismerheted ezeket a fajtákat.

Északi fajták

Végül, de nem utolsó sorban, talán a legnehezebben megkülönböztethető fajták közé tartozik a két északi szánhúzó: a husky és a malamut. Bár külsőre nagyon hasonlítanak, ha megnézzük a két fajta eredetét, könnyen megérthetjük a különbségeket, és nem fog gondot okozni a megkülönböztetésük. A szibériai huskyt viszonylag könnyebb terhek hosszú távú húzására tenyésztették ki, míg az alaszkai malamut feladata a nehéz terhet rövidebb távokon való szállítása. A huskyknak ezért a hosszútávfutókhoz hasonlóan karcsúbb alkatuk van, míg a malamutok testesebbek. További jellemző még, hogy csak a huskyknak van kék szemük, a malamutoknak jellemzően nem.

Reméljük, hogy összeállításunkkal tudtunk egy kicsit segíteni, hogy könnyebben felismerjük és megismerjük a velünk szembejövő kutyákat. Titeket melyik kutyafajták ejtenek gondolkodóba? Lehet, hogy éppen a ti kutyátok ejti zavarba az embereket? Írjátok meg nekünk kommentben!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.goodhousekeeping.com/life/pets/g4755/small-white-dog-breeds/?slide=1; https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B3tsz%C5%91r%C5%B1_magyar_vizsla; https://www.akc.org/dog-breeds/belgian-tervuren/; https://www.myhappyhusky.com/can-malamutes-have-blue-eyes/; Képek: Készítette: Nincs megadva géppel olvasható szerző. Feltételezhetően Gerpsych~commonswiki (a szerzői jogi adatok alapján). – Nincs megadva géppel olvasható forrás. Feltételezhetően saját munka (a szerzői jogi adatok alapján)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=429869; Photo by Edgar Daniel Hernández Cervantes: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-short-coated-dogs-3628100/; Photo by Goochie Poochie Grooming;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...